10 POTENCIJALNIH SIMPTOMA RAKA koje nipošto ne treba zanemariti i ignorirati

zena-bol

Postoje uobičajeni simptomi koji ukazuju na pojavu raka u organizmu. Eksperti upozoravaju da ih ne treba zanemarivati i da je odlazak na pregled izuzetno važan.
[AdsWithin]

1. Neobjašnjiv gubitak težine: Ako gubite na težini bez promjene životnih navika, to se može povezati sa nekoliko vrsta raka, uključujući rak pankreasa i želudca.

2. Povišena temperatura: Ako je konstantno povišena temperatura, to može biti znak pojave limfoma ili leukemije. Visoku temperaturu u svakom slučaju treba medicinski tretirati.

3. Bol: Uzroka bola je mnogo, ali česte glavobolje mogu biti znak raka mozga, dok bolovi u leđima mogu upućivati na rak debelog crijeva ili jajnika.

4. Kašalj i promuklost koji ne prestaju: Uporan kašalj i promuklost mogu biti znakovi raka pluća ili grla.

5. Čvorići na telu: Ukoliko primijetite čvoriće ispod kože, posjetite dermatologa. Posebno budite pažljivi ako se radi o čvorićima u grudima, testisima ili blizu limfnih žlijezda. Nemojte se plašiti ukoliko čvoriće imate na rukama i nogama. Vjerovatno se radi o bezopasnim lojnim cistama.

6. Neobična krvarenja: I to je jedan od mnogih znakova raka. Iskašljavanje krvi može biti posljedica raka pluća, krv u stolici može upućivati na rak debelog crijeva i rektuma, krv u urinu može biti posljedica raka bešike, konstantno vaginalno krvarenje se može javiti zbog raka grlića materice, dok krv iz bradavice može biti posljedica raka dojke.

7. Promjene u funkciji bešike: Ako osjećate bol pri uriniranju, vidite krv u urinu ili primijetite neke druge promjene, kao što je češće ili rjeđe uriniranje nego prije, to mogu biti simptomi raka bešike ili prostate. Takođe, ukoliko prateći funkciju crijeva primijetite česte prolive ili zatvor, to mogu biti znakovi raka debelog crijeva. Rano otkrivanje ove vrste raka kolonoskopijom može spasiti život.

8. Rane koje ne zarastaju: Ukoliko imate konstantne bolove i rane koje nikako da zarastu, važno je da ih što prije pregleda doktor. Rane u ustima mogu biti znak raka.

9. Promjene na koži: Promjene na koži, na mladežu ili bradavici mogu biti znakovi melandoma, najzloćudnije vrste raka kože.

10. Umor: Konstantan umor koji ne prolazi takođe može biti znak raka. Ipak, ovo nije baš pouzdan znak, jer ljudi mogu biti umorni iz mnogo razloga. Ali, ako ste uvijek umorni, ipak posjetite ljekara.

Izvor: Kućni lekar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)