2-MILIONITI QASHQAI: Veliki jubilej Nissanovog pogona u Velikoj Britaniji

Nissan-QashqaiNissan Qashqai je još jednom postao dio istorije automobilske industrije, nakon što je u tvornici Sunderland u Velikoj Britaniji proizvodnja u rekordnom vremenu premašila dva miliona primjeraka. Ni osam godina nakon što je Nissan revolucionarizirao klasu crossovera, Qashqai je svoje najnovije dostignuće ostvario brže od ijednog modela u istoriji britanske automobilske industrije.

[AdsWithin]Dizajniran i konstruisan u Evropi i za Evropu, novi su Qashqai osmislili Nissanovi stručnjaci u Nissanovom evropskom centru za dizajn (London, Velika Britanija) i Nissanovom evropskom centru za tehnologiju (Cranfield, Velika Brtianija i Barselona, Španija), a velik su doprinos dali i Nissanovi dizajneri i inženjeri iz Atsugija u Japanu.

Inače, Qashqaiju nagrade i sjajna dostignuća nisu strani. U proteklih je sedam godina osvojio brojne nagrade automobilske industrije. Posljednje proizvodno dostignuće zaokružuje izvrsnu godinu za novi Qashqai, koji je od predstavljanja prikupio mnoge nagrade, među njima i onu za Automobil godine magazin What Car?.

Paul Willcox, Predsjednik Nissana Evropa: “Qashqai nastavlja nizati uspjehe kao i prethodnik, najprodavaniji crossover u Evropi. Prodavan širom svijeta i uz ostvarenu proizvodnju od dva miliona primjeraka, Qashqai piše uspješnu globalnu priču evropskog dizajna, inženjeringa i proizvodnje”.

Qashqai se uz potpuno električni LEAF proizvodi na Liniji 1 Nissanove tvornice u Sunderlandu, koja od 2010. godine radi 24 sata dnevno u tri smjene kako bi se ispunila potraživanja kupaca. Zahvaljujući tome s proizvodne trake svake minute “siđe” jedan Qashqai.

Qashqai se sad približava Micri kao automobilu koji je proizveden u najviše primjeraka u istoriji Nissanove tvornice u Sunderlandu. U 18-godišnjem razdoblju od 1992. do 2010. godine, u Sunderlandu je proizvedeno 2.368.704 primjeraka Micre.

Dvomilioniti Qashqai proizveden je u Magnetic crvenoj boji i opremljen novim paketom opreme N-TEC, a namijenjen je kupcu u Velikoj Britaniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)