60. obljetnica Vijeća Europske unije

Prije 60 godina, od 8. do 10. rujna 1952., Vijeće je u Luxembourgu održalo svoju prvu sjednicu. Vijeće se sastalo kao Posebno vijeće ministara Zajednice za ugljen i čelik (ECSC), preteče današnjeg Vijeća Europske unije.

Tada je u vijeću zasjedalo samo šest osnivačkih članica (Njemačka, Francuska, Italija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg). Danas EU ima 27 zemalja članica.

Vijeće je konstituirano na inauguralnoj sjednici održanoj 8. rujna u luksemburškoj gradskoj vijećnici. Prvi predsjednik Vijeća bio je njemački kancelar Adenauer. Među prvim odlukama donesenim tog rujna 1952. bilo je usvajanje pravilnika Vijeća i osnivanje Tajništva Vijeća, koje i dan-danas podupire rad Vijeća Europske unije.

Vijeće će 20. rujna ove godine održati svoju 3185. sjednicu, i to u u sastavu ministara Pravosuđa i unutarnjih poslova. Sjednice vijeća broje se od stupanja na snagu „Ugovora o spajanju institucija” iz 1967. godine, kojim je uspostavljeno jedinstveno Vijeće i jedinstvena Komisija.

Prije tog datuma održano je oko 460 sjednica Vijeća Zajednice za ugljen i čelik (ECSC, od 1952.) te Vijeća Europske ekonomske zajednice (EEC) i Europske zajednice za atomsku energiju (EAEC, od 1958).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)