AUTONOMNI AUTOMOBILI: Za dalji razvoj samostalnosti kod auta potrebno je usavršiti V2V komunikaciju

autonomni-automobiliDok neki i dalje ne vjeruju u budućnost autonomnih automobila, teško je pronaći argumente za to budući da nama pred očima automobili polako postaju upravo takvi, autonomni!

[AdsWithin]Današnji automobili mogu sami održavati brzinu i razmak do automobila ispred, automatski se držati svoje trake, kočiti u slučaju opasnih situacija, sasvim samostalno se parkirati i kretati u ‘stani-kreni’ prometu.

Istina, većina tih sistema za sada je rezervirana za visoku klasu automobila poput novog Volva XC90 ili Mercedes-Benza S-klase, ali polako pronalazi put do najmanjih gradskih automobila.

Za dalji razvoj samostalnosti kod automobila potrebno je usavršiti takozvanu V2V (vehicle-to-vehicle) komunikaciju. Kamere i radari trenutno odrađuju odličan posao, ali ne treba zaboraviti da oni imaju ograničeno vidno polje.

V2V koristi radio signale za prenos informacija o brzini kretanja, smjeru i poziciji u odnosu na druga vozila. Prednost takve komunikacije je u tome da automobil jednostavno rečeno vidi dalje, odnosno vidi i one automobile koji se skrivaju iza nekog drugog objekta.

To znači da bi vozač mogao na vrijeme biti upozoren na automobil koji dolazi iza slijepog zavoja ili automobil koji će se vrlo brzo naći u mrtvom kutu.

Američka Nacionalna administracija za sigurnost u saobraćaju na autocestama u svom je izvještaju navela tri konkretne situacije u kojima bi ovakva tehnologija dominirala nad tradicionalnim kamerama i senzorima: prilikom ulaska u slijepo raskrižje, prilikom skretanja ulijevo i prilikom neočekivanog naglog kočenja automobila koji je daleko ispred, odnosno izvan vidnog polja.

(Doznajemo.com/auto.geek.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)