BAKLAVA: Tradicionalni kolač za posebne prilike

baklava-3

Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke i da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te je Bošnjaci pripremaju za Bajram, dok je Hrvati, u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, pripremaju za Božić.

Sastojci:

  ● 1 kg kora za baklavu
  ● 800 grama krupno mljevenih oraha
  ● pola litra ulja
  ● 250 grama maslaca ili margarina
  Za tirit:
  ● dvije kašike maslaca
  ● brašna po potrebi da se tirit može izmrviti
  Za agdu:
  ● 1,5 kg šećera
  ● 1 kesica vanilin šećer
  ● pola limuna
  ● 1 litar vode

Priprema:
Na podmazanu tepsiju staviti jednu koru pa je malo poprskati sa uljem i onda drugu isto tako poprskati i tako 4 puta. Nakon toga, tu 4. koru pospemo prethodno pripremljenom smjesom napravljenom od oraha, tirita i šolje šećera. Zatim stavimo novu koru, pouljimo i pospemo smjesom, a na kraju isto kao na početku ostavimo 4 prazne kore, s tim da opet svaku poprskamo ulje.
Kad sve složite, treba maslac rastopiti i preliti preko baklave.
Tako složenu baklavu zatim treba izrezati i peći se na laganoj vatri, odnosno na 150 stupnjeva, oko 40 minuta. Pečenu baklavu zaliti sa agdom, s tim da malo agde treba na kraju ostaviti, još je malo do ukuhati i preliti preko baklave.

Priprema tirita: Na određenu količinu brašna dodaju se žumanca i rastopljeni maslac. Smjesa se mješa mikserom sasvim polako, tako da se prilikom mješanja dobiju mrvice zvane tirit. Nakon toga potrebno je tirit ostaviti da se suši neko vrijeme i potom je spreman za dodavanje u kolače.

Izvor: Doznajemo.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)