BUDIMO PAŽLJIVI PREMA SVOM SRCU: Ovo su neke odlične i četiri katastrofalne stvari za naše srce

srceKada prestane da kuca uzalud sve.

[AdsWithin]Da upravo tako, no u ovom vremenu u kojem smo izloženi svemu nezdravom te raznim problemima veoma je teško održati zdrav život kojeg nam savjetuju medicinski stručnjaci.

Ali evo nekih korisnih savjeta kako da zaštitimo svoje srce i pazimo na njega. Nije u pitanju ljubav ako ste pomislili nego malo ozbiljnije stvari 🙂

Optimizam

Dobro raspoloženje je povezano s manjim rizikom za bolesti srca, posebno kod osoba sa genetskih pedispozicijamai. Vesela narav može poslužiti kao zaštita od zdravstvenih tegoba srca koje uzrokuje stres.

Čaj

Zeleni i crni čajevi smanjuju loš holesterol (LDL). Popijete li šolju čaja na dnevnoj bazi, poboljšat će se i funkcije arterija. Zanemarite gotove kupovne čajeve, već ga sami skuhajte od sušenih biljaka (dostupni su po vrlo povoljnim cijenama na svakoj pijaci, ako već sami niste nabrali svoje čajeve), jer su puno korisniji za vaše srce.

Magnezij

Ovaj mineral ima jako važnu ulogu za zdravlje srca, a dodatnih 200 miligrama dnevno smanjit će rizik od bolesti za čak 22 posto. Uvedite u prehranu cjelovite žitarice, orašaste plodove i lisnato povrće.

***

Buka

Živite li u blizini, recimo, željezničke pruge ili izuzetno prometnog i bučnog mjesta to bi mogao biti povećani rizik za bolesti srca. Stručnjaci vjeruju kako neprestana buka može gomilati stres, što povećava krvni pritisak.

Hormonski poremećaji

Rizik od srčanog udara je sedam puta veći kod žena kojima naglo padne razina estrogena i testosterona što je specifično za ulazak u menopauzu. Počinju li vam izostajati menstruacije, naglo se debljate i primijetili ste povećan broj rasta dlačica to je znak da hitno morate posjetiti doktora.

Zagađenje

Istraživači procjenjuju da je čišći zrak mogao spriječiti gotovo 8.000 zatajenja srca godišnje. Onečišćeni vazduh može dovesti do ateroskleroze. Samim tim što ćete izbjegavati kretanje zagađenim mjestima možete smanjiti rizik od oboljenja.

Bijes

Naravno da se svakome dogodi da ponekad ‘pukne’. Međutim, ljudi koji su često bijesni su prava meta za srčani udar. Izgledi za izazivanje srčanog udara su dva puta veći dva sata nakon izljeva bijesa jer se tada ispuštaju ogromne količine kortizola i adrenalina što sužava arterije.

(Doznajemo.com/Toptijelo.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)