Cameron najavio referendum o izlasku iz Unije

Bruxelles je u srijedu oštro reagirao na najavu britanskog premijera Davida Camerona da će raspisati referendum o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji (EU) ako se ne udovolji njegovim zahtjevima. Bruxelles tu ideju odbacujekao “sebičnu i potencijalno opasnu”.

Cameron je u srijedu u programskom govoru pred britanskim parlamentom obećao da će referendum o ostanku Britanije u EU biti raspisan sredinom drugog mandata njegove vlade, najkasnije do kraja 2017. godine, ako Britanija ne bude izuzeta od većine pravila koje važe za ostale članice.

Međutim još prije nego što je britanski premijer završio govor, brojni europski lideri i dužnosnici počeli su da preko društvene mreže Twitter oštro kritiziraju tu ideju.

“Ne treba Britanija da nas gleda iz doverske luke, nego kao punopravni član”, napisao je na svom Twitteru Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta, i dodao da “EU a la kart” za koju se Cameron zalaže “ne dolazi u obzir”.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt se nadovezao riječima da je “jedno biti fleksibilan, a drugo tražiti EU sa 28 brzina”. “To onda nije EU, nego rusvaj”, napisao je Bildt na Twitteru.

Francuski ministar vanjskih poslova Loren Fabius je još prije govora, čiji je sadržaj dostavljen medijima nekoliko sati ranije, upozorio Camerona da “EU nije jelovnik s koga svatko naručuje ono što voli”.

“Nedavno sam imao sastanak s britanskim poslovnim ljudima, kojima sam rekao: ‘Slušajte, ako Velika Britanija odluči da napusti Europu, postavit ćemo vam crveni tepih'”, kazao je francuski ministar Radiju France, aludirajući sa cinizmom na nedavnu Cameronovu izjavu da je Britanija spremna prostrijeti crveni tepih kompanijama koje zbog povećanja poreza napuštaju Francusku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)