Cimet, više od začina: SNIŽAVA HOLESTEROL I TRIGLICERIDE, ŠTITI OD RAKA, POMAŽE DIJABETIČARIMA

Upotreba cimeta, i kao začina i kao “lijeka”, seže daleko u povijest. Još su stari Egipćani cimetom obogaćivali okus brojnih napitaka, liječili razne bolesti te ga koristili kao sredstvo za balzamiranje. Bio je toliko cijenjen da ga se smatralo dragocjenijim od zlata. Prvi zapisi o cimetu datiraju iz razdoblja oko 2700 g. p.n.e. gdje je opisan u jednoj od najstarijih knjiga o upotrebi biljaka u kineskoj medicini.

cimet
Svojevremeno je bio cjenjeniji od zlata

U srednjem vijeku cimet (Cinnamomum verum) je bio jedna od prvih roba koje su se mijenjale između Evrope i Bliskog Istoka. Najbolji cimet danas dolazi sa Šri Lanke, a uzgaja se i na Javi, u Kini, Vijetnamu, Indoneziji, Brazilu i Egiptu. Izvozi se u sve zemlje svijeta.

Cimet je malo zimzeleno drvo čija se unutarnja kora upotrebljavala za dobivanje začina kojeg botaničari danas nazivaju Cinnamomum verum. Dostupan je u obliku štapića ili kao začin u prahu.

Iako postoji gotovo stotinu različitih vrsta, danas se najčešće upotrebljavaju Cinnamonum zeylanicum (cimet sa Šri Lanke) te Cinnamomun aromaticum (kineski cimet). Obje vrste imaju relativno slične karakteristike, izrazit, privlačan miris te sladak i topao okus, iako je okus i miris cimeta sa Šri Lanke ipak nešto intenzivniji i finiji.

cimet 2
Cimet ima zanimljiva medicinska svojstva

Cimet se uobičajeno koristi u kulinarstvu kao začin i sredstvo za poboljšanje arome. No, cimet se može primijeniti na više načina, ne samo za pripremu deserta i slastica. Također ima vrlo zanimljiva medicinska svojstva.

Ljekovita svojstva cimeta možemo zahvaliti trima osnovnim komponentama eteričnih ulja koja nalazimo u kori drveta. Djeluje blagotvorno na probavni sistem, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje. Stimulira probavu i cirkulaciju, te je zbog toga indiciran kod simptoma slabe cirkulacije ekstremiteta, edema, dijareja i gubitka apetita. S obzirom da djeluje kao sredstvo protiv stvaranja plinova, stimulira pražnjenje crijeva i potiče peristaltiku crijeva, smanjujući grčeve i nadutost. Pomaže i kod menstrualnih tegoba i infekcija urinarnog (mokraćnog) sistema. Cimet ima i snažno antimikrobno djelovanje.

Pomoć za dijabetičare

Cimet može biti korisna pomoć i dijabetičarima tipa 2, jer utječe na osjetljivost na inzulin, te tako uravnotežuje razinu šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da cimet stimulira receptore inzulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju te tako značajno pospješuju stanično iskorištenje glukoze.

Nedavno provedeno istraživanje pakistanskih i američkih istraživača pokazalo je da taj popularni kulinarski začin može poboljšati osjetljivost na glukozu kod osoba oboljelih od dijabetesa tip 2. Malom studijom, u kojoj je učestvovalo približno 60 dijabetičara, pokazano je da konzumiranje 1 grama cimeta tokom 40 dana, može rezultirati smanjenjem razine glukoze za 18-29 %, holesterola za 12-26% i triglicerida u krvi za čak 25-30%.

cimet3
Sjajan je izvor prehrambenih vlakana, željeza i kalcija.

 Za bolji rad mozga

Nedavno provedeno istraživanje imalo je za cilj otkriti postoji li razlika u djelovanju cimeta, unesenog u organizam kroz usta ili putem mirisa kroz nos, na kognitivni učinak kod odraslih osoba. Istraživanje je podijeljeno u dvije faze. U prvoj fazi ispitanici su ispunjavali kognitivne testove, a pri tome su žvakali gumu za žvakanje i to bez okusa, sa okusom cimeta ili s okusom višnje. U drugoj fazi ispunjavali su kognitivne testove, a pri tome su bili okruženi mirisom peperminta, jasmina ili cimeta.

Rezultati su pokazali da cimet unesen u organizam na oba načina pruža povećanje kognitivnih sposobnosti (bolje usredotočenje, bolje vizuelno pamćenje, bolju vizuelnu memoriju i bolju brzinu reagiranja).

 Štiti od karcinoma debelog crijeva

Uz jedinstven sadržaj eteričnih ulja, cimet je odličan izvor elementa u tragovima mangana te vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, željeza i kalcija. Kombinacija kalcija i vlakana povoljno djeluje na probavu. I kalcij i vlakna vežu se za žučne soli i pomažu njihovo izlučivanje iz tijela, te na taj način štite od karcinoma debelog crijeva, igraju ulogu u održavanju adekvatnog nivoa holesterola. Vlakna iz cimeta također pomažu kod sindroma iritabilnog kolona, olakšavajući tegobe zatvora i proljeva.

Grijanje tijela

Tradicionalna kineska medicina posebno cijeni cimet zbog njegovog učinka na zagrijavanje tijela. Cimet se u tim dalekim krajevima tradicionalno koristi kao sredstvo za olakšavanje prehlade i gripe, a obično se konzumira uz čaj i svježi đumbir.

Protiv Candide 

Brojne studije pokazuju da ekstrakt cimeta posjeduje svojstva zaustavljanja rasta bakterija i gljivica (uključujući i za mnoge problematičnu Candidu). Anti-mikrobna svojstva cimeta toliko su snažna da novija istraživanja pokazuju kako ovaj začin možemo koristiti i kao zamjenu za tradicionalne konzervanse.

Studija objavljena prije izvjesnog vremena u časopisu International Journal of Food Microbiology, pokazala je da dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta juhi od mrkve spriječava rast patogenih organizama u hrani tokom 60 dana. U supi bez dodatka cimeta patogeni organizmi razvijali su se unatoč čuvanju u frižideru.

(Doznajemo.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)