ČUDOTVORNA, A ZANEMARENA: Kad bi znali koji su učinci kamilice na zdravlje, pili bi je svaki dan!

Kada biste redovito pili šalicu kamilice, mogli biste spriječiti pojavu raka te olakšati njegovo liječenje, poručuju američki znanstvenici.

kamilica-caj

U čaju kamilice nalazi se spoj pod nazivom apigenin koji otežava rad stanicama raka.

Znanstvenici s Ohio State University ustanovili su da apigenin može blokirati sposobnost stanica raka dojke da živi duže od normalne stanice, onemogući njihovo širenje te čini ih osjetljivijima na terapiju lijekovima.

Čaj kamilice, peršin i celer su najbolji izvori apigenina, no ovaj spoj se može naći i u raznom voću i povrću koji su uobičajeni u mediteranskoj prehrani.

Apigenin djeluje i protuupalno te pomaže proteinima da korigiraju abnormalnosti RNA – molekula koje su nosioci genetskih informacija – što je razlog za pojavu oko 80% raka.

Molekularni genetičar profesor Andrea Doseff, s Ohio State Universityja, kaže: ‘Znamo da se moramo hraniti zdravije, ali u većini slučajeva ne znamo točan razlog zašto je nešto zdravo tj. kako točno djeluje na tijelo. Ovdje vidimo da spomenuti spoj djeluje korisno na proteine u tijelu. Smatramo da to djelovanje na specifične proteine može imati veliku vrijednost kao prevencija protiv raka.’

Stanice raka napreduju inhibirajući procese koji bi uzrokovali njihovu smrt, a apigenin to može spriječiti.

Zanimljivo je da su istraživači ustanovili kako apigenin djeluje na nekih 160 proteina u ljudskom tijelu. Za usporedbu, lijekovi koje proizvodi farmaceutska industrija ciljaju samo na jednu molekulu, piše u studiji objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences.

(Doznajemo.com/Magazin.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)