DOZNAJTE JESTE LI U OPASNOSTI: Čak i ako ste u dobroj kondiciji i zdravi, određeni broj otkucaja u minuti može biti alarm za promjenu životnog stila!

mjerenjepulsaUbrzan puls prilikom mirovanja utrostručuje rizik od prerane smrti, a šanse su veće čak i ako je pojedinac u dobroj kondiciji i zdrav.

Ubrzan puls pri mirovanju, izmjeren barem pet minuta po prestanku s aktivnostima, može čak da utrostruči šanse od prerane smrti, pokazalo je novo istraživanje danskih naučnika.

Portal Magazin piše da, iako se puls izmjeren u mirovanju, od 60 do 100 otkucaja u minuti smatra normalnim, studije su pokazale da se rizik od prerane smrti mijenja i unutar ovog raspona.

Puls izmjeren pri mirovanju između 51 do 80 otkucaja u minuti povezan je s 40 do 50 posto povećanim rizikom od prerane smrti u poređenju s onima koji imaju 50 i manje otkucaja u minuti.

Puls od 81 do 90 otkucaja u minuti udvostručuje rizik od prerane smrti, a onaj više od 90 otkucaja u minuti utrostručuje.

Ranija istraživanja su ustanovila da sredovječni ljudi s ubrzanim pulsom vjerovatnije umiru od srčanih bolesti.

Redovno vježbanje uglavnom rezultuje sporijim pulsom u mirovanju, ali je nova studija otkrila da su u slučaju da ipak imaju ubrzani puls ugroženi i oni čija je tjelesna kondicija iznad prosječna, upozoravaju autori studije.

Danski naučnici mjerili su puls kod oko 3.000 sredovječnih muškaraca koje su o zdravstvenim navikama intervjuisali 1971. godine. Oni su još jednom pregledani u periodu od 1985. do 1986., kada im je ponovo mjeren puls.

Šesnaest godina kasnije naučnici su pregledali podatke s namjerom da vide koliko njih je živo. Ispostavilo se da je oko 40 odsto umrlo do 2001. godine. Rezultat je takođe pokazao da su oni s najbržim pulsom imali i najveći rizik od prerane smrti, bez obzira na tjelesnu kondiciju.

Zbog toga ljekari preporučuju preduzimanje mjera prevencije, a to su prije svega dobra tjelesna kondicija, uravnotežena ishrana i prestanak pušenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)