Doznajte šta morate jesti: 5 NAJVAŽNIJIH VITAMINA bez kojih ne smije proći dan

vitamini

Svakodnevno slušamo i čitamo o vitaminima i njihovim svojstvima na organizam, no puno puta se zapitamo gdje možemo pronaći ove vrijedne sastojke? Kako bi vam olakšali posao skupili smo nekoliko najvažnijih informacija o vitaminima koji se nalaze svugdje oko nas, a na vama je da ih pronađete i uvrstite u svoju svakodnevicu

Vitamini nastaju u biljkama i u bakterijama, a u nekim slučajevima mogu nastati u ljudskom ili životinjskom organizmu

Vitamin A
Vitamin A (beta karoten, retinol) je vrlo važan za dobar vid, zdravu kožu, kosu i sluznice grla, nosa, dišnog i probavnog sustava. Potreban je i za pravilan rast i razvoj kosti i zuba. Vrlo je djelotvoran i kod zacjeljivanja rana.

Također, preporučuje se uzimanje nekoliko mjeseci prije i za vrijeme sunčanja. Nalazi se u naranči, te žutom voću i povrću, također u tamnozelenom lisnatom povrću kao što je kelj, vrhnju, maslacu te punomasnom mlijeku.

Vitamin C
Ovaj vitamin je poznat kao vitamin koji pomaže u zacjeljivanju rana, opeklina, modrica i slomljenih kostiju. Može ublažiti bolove kod reumatskog artritisa, zaštititi od srčanih tegoba, te je najpoznatiji po sposobnosti sprečavanja prehlade.

Najbogatiji izvori vitamina C su svakojako voće i povrće, a preporuka je da bude svježe, te iznutrice kao što su jetra, bubrezi i mozak.

Vitamin D
Glavna je uloga vitamina D je održavanje ravnoteže kalcija u organizmu. Ovaj vitamin odličan je u borbi protiv prehlade i viroze, a zahvaljujući svojoj glavnoj ulozi koja je održavanje ravnoteže kalcija u organizmu čuva zube i kosti i štiti ih od prijeloma.

Vitamin D prisutan je većinom u namirnicama životinjskog podrijetla. Najbogatiji prirodni izvor su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, poput sardine, lososa i sleđa. Dobar izvor su i žumanjak jajeta, maslac i jetra. Mliječni proizvodi kao i oni biljnog podrijetla nisu bogati vitaminom D.

Vitamin E
Ovaj vitamin je vrlo važan za rad imunološkog sustava, endokrinog sustava i spolnih žlijezda. Snažan je antioksidans pa sprečava nestabilne molekule da oštećuju stanice i tkiva.

Štiti od ateroskleroze, ubrzava zacjeljivanje rana, štiti plućno tkivo od zagađenih tvari iz zraka, može smanjiti opasnost od srčanih bolesti i spriječiti prerano starenje kože. Najviše ga ima u biljnim uljima, orasima, tamnozelenom lisnatom povrću, plodovima mora, iznutricama, jajima i avokadu.

Vitamin K
Potreban je u vrlo malim količinama, ali nužan je za proizvodnju ključnih bjelančevina koje su važne za zgrušavanje krvi i za rad bubrega i metabolizam kostiju.

Prirodni izvori vitamina K su: kupus, špinat, kopriva, rajčica, grašak, soja, mrkva, krumpir, biljna ulja, riblje ulje, mlijeko, sir i alge.

Izvor: Zadovoljna.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)