EKONOMIČNI, ALI VRLO NESIGURNI: Od 11 malih automobila samo jedan "položio" sigurnosni test

auto-test-sigurnosti
Većina mini automobila loše je prošla na sudarnim testovima američke neprofitne organizacije Insurance Institute for Highway Safety.
Kako su izvijestili iz IIHS-a, od 11 testiranih automobila samo je Chevrolet Spark dobio prihvatljivu ocjenu.
Riječ je o testu koji je uveden 2012., a u kojemu se ispituje što se događa kada se automobil kutem prednjeg dijela zabije u drugo vozilo, drvo, stup ili slično. U testu se 25 posto prednjeg dijela automobila na vozačevoj strani zabije u čvrstu zapreku pri brzini od oko 65 km/h.
Test je teži od onih u kojima se automobil cijelim prednjim dijelom zabija u zapreku jer se premošćuje sudarna zona prednjeg dijela automobila, što može rezultirati urušavanjem putničke kabine.
Od takozvanih mini automobila najgore su na testu prošli Honda Fit i Fiat 500, kod kojih je vozački prostor bio ozbiljno ugrožen. Kod Fita glava lutke nije ostala u kontaktu s prednjim zračnim jastukom, dok su se kod Fiata 500 vozačka vrata otvorila uslijed puknuća šarki.
Spark je dobio prihvatljivu ocjenu jer je kretanje lutke bilo prilično dobro kontrolirano, a izmjerene ozljede bile su prilično niske. Kontrolirani su još Ford Fiesta, Toyota Yaris, Mazda 2, Kia Rio, Mitsubishi Mirage, Nissan Versa, Toyota Prius C, Hyundai Accent te Mini Cooper.
U usporedbi s mini automobilima, većina modela u kategoriji malih automobila, koji su nešto veći, puno je bolje prošla na ovom testu. Među 17 malih automobila po pet ih je dobilo dobre, odnosno prihvatljive ocjene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)