GRADONAČELNICA PARIZA TVRDI: “Želim do 2020. godine odlazak dizelaša iz grada”

pariz-prometAko se ostvare planovi gradonačelnice Pariza, iz ovog će grada do 2020. biti izbačeni dizelski automobili, a istovremeno će u centru grada biti prošireno područje pješačkih zona, a sve to događa se u okviru borbe protiv zagađenja.

[AdsWithin]Gradonačelnica Anne Hidalgo je u intervjuu za Journal de Dimanche izjavila da njen plan borbe protiv zagađenja gradsko vijeće treba razmatrati na sjednici koja će se održati 9. 12.

“Želim do 2020. odlazak dizela iz Pariza”, kazala je dodajući da bi se izuzeci mogli učiniti u slučaju vlasnika automobila s niskim prihodima i dozvoliti im tek povremeno korištenje tih vozila.

“Danas 60 posto Parižana nema automobile u odnosu na 40 posto 2001. godine. Stvari se brzo mijenjaju”, dodala je gradonačelnica.

Njen plan uključuje ograničavanje broja turističkih autobusa koji guše promet u gradu te zabranu za kamione koji Pariz koriste kao prečicu do odredišta i uvođenje električnih vozila u gradske programe zajedničkih vožnji.

Vožnja nekim ulicama poput Champs Elysees ili Rue de Rivoli koje su postale “zagađeni kanjoni” mogla bi biti dozvoljena samo vozilima s niskom emisijom CO2.

Prema istraživanju javnog mnjenja, 84 % Parižana gleda na borbu protiv zagađenja kao na gradski prioritet i 54 posto podržava zabranu dizela u gradu do 2020. godine.

Dizel motori su efikasniji u iskorištavanju goriva od benzinskih i emitiraju manje CO2 po kilometru od benzinaca ali zato emitiraju više drugih zagađivača koji su po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije kancerogeni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)