HAJDUČKA TRAVA: Jedna šolja čaja dnevno može ukloniti simptome koji muče mnoge pripadnice nježnijeg pola

stolisnikHajdučka trava, u narodu poznata i kao stolisnik, sporiš, ravanj i romantika, svrstala se u red najvrjednijih ljekovitih biljaka. Naziv je dobila po hajducima koji su njome zacjeljivali rane.

[AdsWithin]Cvijeta tokom cijelog ljeta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja.

Etarsko ulje se koristi za pripremu ulja ili krema za sunčanje, jer se pokazalo da istovremeno štiti i njeguje kožu.

Veoma je bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom.

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

Ljekovito djelovanje hajdučke trave naročito povoljno djeluje kod raznih oboljenja crijeva i želuca, bilo za otklanjanje nedostatka apetita, otklanjanje nadutosti, kod grčeva u crijevima i želucu ili za liječenje upala: upale debelog crijeva (kolitis) ili upale želuca (gastritis). Čaj od hajdučke trave povećava aktivnost crijevnih žlijezda, otklanja pojave vrenja, zatvor, smetnje u jetri i žučne grčeve. Radi znatnog sadržaja kalijuma pobuđuje uredan rad bubrega, jer izaziva, potpuno bez nadražaja, pojačano izlučivanje mokraće. Delovanje hajdučke trave na poboljšanje i čišćenje krvi pomaže da se brzo smanje teškoće usled gihta i reumatizma. Njegovo djelovanje je povoljno i u liječenju šećerne bolesti, naročito u početnom stadijumu.

Takođe hajdučka trava se koristi kod svih vrsta unutrašnjeg krvarenja: kod krvavog kašlja, krvi u pljuvački, krvarenja hemoroida, krvarenja iz debelog crijeva te krvarenja iz nosa i bubrega.

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mjesto u liječenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju neprijatnih simptoma u klimaksu.

Jedna šolja čaja dnevno od hajdučice, dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nježnijeg pola.

Kod bijelog pranja pokazuje hajdučka trava veoma dobre uspehe, uziman kao čaj ili mlako sredstvo za ispiranje.

Zbog toga, ženama se veoma preporučuje hajdučka trava, i mnoge brige, zlovolja i nelagodnosti bi nestale kad bi žene više upotrebljavale ovaj ljekoviti, i pri tom potpuno bez loših dejstava, prirodni lijek.

(Doznajemo.com/Danas.rs/Goougu.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)