OPREZ: Samo pet dana je dovoljno da energetska pića UNIŠTE ZUBE!

Sportska i energetska pića stvaraju nepovratnu štetu na zubnoj caklini, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Illinois.

U istraživanju su testirali Red Bull, 5-hour Energy, MDX, Full Throttle Fury, Rip it, Red Bull Sugar Free, Monster Assault, Von Dutch i Rockstar.

Znanstvenici su provjerili razinu kiseline u 13 sportskih i devet energetskih napitaka, prenosi Daily Mail. Uzorke zubne cakline stavili su u svako piće po 15 minuta, a zatim u umjetno stvorenu slinu. Isti su postupak ponavljali četiri puta na dan pet dana u tjednu. Na taj su način znanstvenici kopirali situaciju u kojoj tinejdžer u prosjeku popije jedno energetsko ili sportsko piće svaka četiri sata.

Prvi znakovi oštećenja zubne cakline javili su se već nakon pet dana, s time da energetska pića prouzročuju dva puta više oštećenja nego sportska. Oštećenje je nepovratno, a bez zaštite cakline zubi postaju preosjetljivi, skloniji karijesu i počinju se kvariti i ispadati, potvrdila je studija.

– Umjesto energetskih i sportskih pića ljudi bi trebali žvakati žvakaće gume bez šećera ili nakon što su popili piće isprati usta vodom. Ako ne možete odoljeti tim pićima, zube perite sat vremena nakon što ste ih popili. U suprotnom ćete četkicom proširiti kiselinu po zubima i izazvati oštećenje – istaknula je voditeljica studije dr. Poonam Jain.

Gotovo 30 do 50 posto američkih tinejdžera redovito ispijaju energetska i sportska pića, a oko 62 posto njih popije barem jedno piće na dan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)