AKO BRINETE PREVIŠE: Savjeti koji će vam pomoći da se opustite

I dok nas zdrava razina zabrinutosti može čak učiniti učinkovitijima pri obavljanju posla, navesti da izbjegnemo opasnost ili učimo iz napravljenih grešaka, pretjerana briga može nas koštati zdravlja, zamutiti nam prosuđivanje i narušiti mir i sreću.

Kako biste se što jednostavnije oduprijeli porivu da brinete previše, Huffington Post sakupio je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Nikad ne brinite sami

Prvo s nekim porazgovarajte. Poznata je poslovica koja govori o činjenici da su dvije glave pametnije od jedne, a i kad nešto izgovorite možda će vam se učiniti manje strašnim no što ste prvotno mislili.

Prikupite sve činjenice

Najčešće brinemo kad nam nedostaju sve informacije ili imamo potpuno krive. U nedostatku činjenica vaš um “opasnost” pretvara u “katastrofu” i uvijek pretpostavlja najgore.

Napravite razliku između dobre i loše zabrinutosti

Postanite svjesni stvari koje vas okružuju i napravite razliku između brige koja je štetna po zdravlje i dobre vrste zabrinutosti. Pozitivna zabrinutost natjerat će vas da riješite neki problem, a štetna zabrinutost učinit će vas neučinkovitima.

Pustite stvari da idu svojim tokom

Kad osjećate da postajete anksiozni pokušajte stvarima pristupiti tako da rješavate ono što možete, korak po korak, a na ostalo zaboravite. Kad otpustite brigu, moći ćete riješiti i ono što ste mislili da ne možete.

Brinite o sebi

Dovoljno spavajte i pokušajte zdravo jesti. Tjelovježba je vrlo dobar lijek protiv depresije i anksioznosti. Pokušajte što više vremena biti okruženi s ljudima s kojima imate dobar odnos.

Napravite raspored kad vam je potrebno

Mnoge su svakodnevne brige direktno povezane s neorganiziranošću. Često brinemo jesmo li nešto zaboravili, hoćemo li stići na vrijeme ili jesmo li ostavili štednjak upaljen. Ako uspijete malo bolje organizirati svoje vrijeme (napravite dnevni raspored, pokušajte bilježiti stvari koje trebate obaviti) vrlo ćete vjerojatno brinuti puno manje.

Budite duhoviti

Jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv zabrinutosti svakako je humor. Družite se sa zabavnim ljudima, pogledajte humorističnu seriju ili zabavan clip na YouTubeu i smijte se koliko možete. Humor bistri um.

Razmišljajte pozitivno

Iako je ovo jedna od najčešćih floskula kad je u pitanju samopomoć, dobrim dijelom “drži vodu”. Naglasak je često u životu stavljen na loše stvari koje se događaju. Pokušajte razmisliti koliko je toga dobrog što vam se događa. I malih i velikih stvari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)