DIJETA BEZ GLADOVANJA: Kombinujte namirnice, gledajte na sat i mršajte zdravo!

Većina ljudi misli da ujutro treba jesti voće jer ubrzava metabolizam. Međutim, prema riječima dr Ane Gifing, specijaliste anesteziologije i reanimatologije i antiejdžing medicine, takvo mišljenje je pogrešno.

– Voće, kao i slatkiše, treba uzimati onda kad je najniža aktivnost insulina u našem tijelu, a to je oko 17 časova. Ovakav režim neće poremetiti rad pankreasa, odnosno gušterače, tako da nećete imati prevelike oscilacije u vrijednostima šećera u krvi, što će doprinijeti uravnoteženom metabolizmu. Kad je voće u pitanju, uvijek treba voditi računa da je pravilna količina ona koja stane u jednu šaku – kaže dr Gifing.

Ona upozorava da jutarnji i večernji unos voća u organizam podstiče rad pankreasa i dovodi do povećanog izlučivanja insulina i samim tim može doći do bržeg iscrpljivanja ove vrijedne žlijezde. To uvijek vodi ka dijabetesu, a treba imati u vidu i činjenicu da Balkanci jedu četiri puta više hljeba i voća od ostalih Evropljana.

Zbog toga doktorica Gifing ističe da je veoma važno znati u koje doba dana treba da jedemo određene namirnice, na čemu zapravo i počiva hrono-nutricija.

TESTO SAMODO 15 H
Ovaj program ishrane ne podrazumijeva brojanje kalorija, mjerenje namirnica, niti ograničavanje u količini koju unosimo.
– Hrono-nutricija se bazira na pravilnom kombinovanju namirnica u određeno vrijeme u toku dana. Zavisno od lučenja naših enzima i hormona možemo napraviti idealne obroke, koji će nam pomoći u očuvanju zdravlja, ali i izlječenju mnogih bolesti. Nije isto ako u jedno doba dana jedemo hranu koju prema našem prirodnom ritmu izlučivanja hormona i enzima ne možemo iskoristiti u to određeno doba dana, a mogli bismo imati veliku korist da smo je pojeli nekoliko sati ranije ili kasnije – ističe ona.

Tako tjestenine treba da jedemo do 15 časova jer je do tada najveća aktivnost određenih enzima koji pomažu varenje, pa nećemo dobijati neželjene kilograme. Tjesteninu ne kombinujte s mesom jer se ona vari u baznoj, a meso u kiseloj sredini. Onda se dobro ne svare ni tjestenina, ni meso, a posljedica toga je nadimanje i težina u stomaku. Pogrešan izbor hrane u određeno doba dana dovodi do zatrovanosti ćelija, što vremenom izaziva razne bolesti, a prije svega dijabetes i povećan nivo triglicerida i holesterola u krvi.

URADITE TEST INTOLERANCIJE
Da bi režim hrono-ishrane dao najbolje rezultate, potrebno je prvo uraditi testiranje netolerancije na hranu.
– Uvijek kažem da je intolerancija na hranu tihi ubica. Ako jedemo hranu koju ne tolerišemo dobro, za 24 ili 48 sati osjetićemo glavobolju, gorušicu ili poremećaje u stolici. Međutim, najgore od svega je to da, što duže jedemo namirnice na koje smo intolerantni, razvijamo i veoma ozbiljne bolesti. Zbog toga je dobro uraditi test intolerancije na hranu i to putem biorezonantnih talasa jer je testiranje po krvnim grupama odavno prevaziđeno. Testiranjem biorezonantnim talasima, koje košta oko 5.000 dinara (oko 85 KM), dobija se rezultat za više od 350 različitih namirnica.

Osnovna pravila hrono-ishrane
• Nikada ne preskačite doručak
• Ne pijte kafu prije doručka, već poslije ovog obroka. Prije doručka možete popiti biljni čaj
• Između obroka pravite razmak od najmanje četiri sata
• Nikada ne kombinujte proteine i ugljene hidrate, što znači da meso i krompir, hljeb ili tjestenina nisu dobra kombinacija
• Ne jedite ništa sat-dva prije spavanja, dok ujutru sve do 11 časova možete jesti sve što poželite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)