GUBITAK KOSE, NEDOSTATAK ENERGIJE, STARENJE KOŽE…: Znate li što dijete čine vašem tijelu?

Nedostatak energije, nered u probavnom sustavu, prijevremeno starenje kože, kvarni zubi i gubitak kose mogu biti nuspojave detoks dijete sa sokovima od voća i povrća. Budući da ti simptomi baš i ne sugeriraju zdravo tijelo, konzumirajte sokove s mjerom

Nedavno je Jennifer Aniston priznala da ne može bez sokova od povrća te da redovito pije sok od krastavaca, cikle, špinata, kelja, češnjaka, đumbira, mrkve i celera. Ta je vijest učinila sokove od povrća još popularnijima. Detoks sokove piju i Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Sarah Jessica Parker, i svakog dana ta nova metoda čišćenja tijela ima sve više poklonika.

Zvuči sjajno: pijete u sokovniku smiksano voće i povrće, dakle puno vitamina, minerala i antioksidanata. Ako te sokove konzumirate kao Jennifer Aniston, koja jede normalno tijekom tjedna, a sokovima se čisti vikendima, vjerojatno neće biti štete po vaš organizam. No ako strogi režim sokova traje nekoliko tjedana, ta bi se dijeta mogla osvetiti vašem zdravlju, piše Daily Mail.

Počnimo onime što je nepotrebno: vaše tijelo ne treba detoks, vaš se probavni sustav ne treba odmoriti, a ako ste ozbiljno zabrinuti za svoje zdravlje i prehranu, trebate napraviti dugoročnije promjene. ‘Post na bazi sokova jednostavno nije održiv’, kaže Natalie Jones, glasnogovornica British Dietetic Associationa. ‘Oni koji to rade iz zdravstvenih razloga neće biti zdraviji. Ako zbog sokova i izgubite kilograme, vrlo brzo ćete ih vratiti, jer je poznato da kratkoročne niskokalorične, radikalne dijete ostavljaju nered u metabolizmu. Vjerojatno ćete se često osjećati gladni i iscrpljeni, a možda ćete zbog toga prestati redovito vježbati.’

Ubrzo će se kao nuspojave pojaviti i probavne tegobe. Ako u prehrani nema potrebnih hranjivih tvari, čak i nekoliko dana, patit ćete od zatvora, a na duge staze ugrozit ćete razinu kolesterola jer je vlakna pomažu održati niskom. Dakle, ako ne unosite dovoljno vlakana, mogli biste imati problema s kolesterolom.

Kao da to nije već dovoljno jadno, moglo bi se zaključiti i da je vaš unos kalorija veći nego kad biste normalno jeli. Iako sokovi daju istu razinu vitamina kao cijeli plodovi voća ili povrća, vaše tijelo ne koristi nikakvu energiju da razgradi hranu, tako da kalorije čiji su izvor prirodni šećeri u soku nisu potrošene u procesu razgradnje. Iako ste zasigurno unijeli puno vitamina, Natalie kaže da taj broj nije tako velik kao što se čini. Vitamin C je, naravno, dobar za vas, ali iznad određene točke više nije i bolje. Ako pijete samo sokove, nedostaje vam puno drugih hranjivih tvari poput kalcija, bjelančevina, vitamina D, esencijalnih masti…

A nedostatak vitamina i hranjivih tvari može biti poražavajući za vaš izgled. Britanski nutricionist Philip Kingsley kaže da biste se, mislite li piti samo sokove nekoliko tjedana, trebali pripremiti na to da će vam nakon dva do tri mjeseca ispadati kosa. ‘Vidio sam takve slučajeve’, kaže Kingsley. ‘Žene su dolazile u moju ordinaciju zbog gubitka kose, koji je bio rezultat ekstremnog detoksa sokovima nekoliko mjeseci. Jednadžba je jednostavna: ako tijelo ne dobiva hranjive tvari koje treba, prekida procese koji nisu neophodni za život, a jedan od njih je rast kose.’

Neće samo vaša kosa patiti. ‘Ako ste na sokovima dulje od nekoliko dana, stradat će vam koža. Ako koža ne dobiva esencijalne masne kiseline, ona će se sušiti, a osobe koje i inače pate od suhe kože nerijetko će razviti ekceme jer je zaštitni sloj kože ozbiljno ugrožen’, upozoravaju dermatolozi.

Uzmite svakako u obzir i potencijalne dugoročne probleme. Niskokalorične dijete, poput ove sa sokovima, uzrokuju nestabilnost inzulina, a s vremenom neuredan inzulinski ciklus mijenja strukturu kolagena i elastina u tijelu, pa će koža početi ranije starjeti. Oštećenje kolagena također će vam utjecati na zube jer ih vlakna kolagena drže na mjestu. Sokovi loše utječu na zube, tvrde stručnjaci, jer oni od povrća, a posebno od voća, imaju veći sadržaj kiselina koje mogu oštetiti caklinu na isti način kao gazirano piće. Kiseline u voću i povrću su dobre, ali samo kad se jede cijeli plod, a ne jako koncentrirani sok. Isto vrijedi i za šećere u soku.

Ako ste se odlučili za sokove, konzumirajte ih kao dio uravnotežene prehrane. Koristite slamke i nikad ne perite zube odmah nakon konzumiranja sokova, jer šećeri i kiseline omekšavaju caklinu zuba. Idealno bi bilo prati zube prije nego što popijete sok te koristiti pastu za zube s fluoridom.

Nedostatak energije, nered u probavnom sustavu, prijevremeno starenje kože, kvarni zubi i gubitak kose mogu biti rezultat detoksa sokovima. Teško da ti simptomi sugeriraju zdravo tijelo. ‘Pokušajte biti na soku jednom u pet dana’, savjetuje nutricionistkinja Natalie Jones. Sve više od toga donijet će vašem tijelu više zla nego dobra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)