AKO MRZITE PONEDJELJAK: Znanstvenici otkrili uzrok tog vječnog problema

Ako ste se i ovog ponedjeljka borili s ustajanjem iz kreveta, možda će vam biti lakše kad saznate da su znanstvenici utvrdili razlog tom vječnom problemu.

Naime, postoji vjerojatnost da je, ako ne podnosite početak radnog tjedna, tom osjećaju “kumovao” fenomen koji se stručno naziva “društveni jet lag”, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici sa Sveučilišta Rush u Chicagu ustvrdili su da spavanje tijekom vikenda može prouzročiti pretjerani umor ponedjeljkom i biti razlogom naše “omamljenosti” sve do srijede. Učinci tog umora koji su vidljivi odmah su slabije pamćenje i reakcije na zbivanja, a dugoročno ljenčarenje za vrijeme iščekivanog vikenda može dovesti do debljanja i ovisnosti o kofeinu i cigaretama, tvrde istraživači.

Promjene u navikama spavanja mogu utjecati na vašu spremnost na reakciju čak i ako one obuhvaćaju samo dva sata u danu. Od ispitanika je traženo da pritisnu gumb kad vide određenu sliku na ekranu i to je testiranje dokazalo da su naše reakcije, sasvim očekivano, sporije ujutro nego navečer, ali i da su znatno sporije nakon što je raspored spavanja ispitanicima prilagođen uzorku koji običavamo prakticirati ustajanjem rano ujutro nakon vikenda odmora.

Frazu “društveni jet lag” skovao je njemački istraživač Till Roenneberg koji je ustvrdio da taj fenomen može utjecati na naše zdravlje, povećavajući mogućnost stvaranja navike pijenja alkoholnih i kofeinskih pića te razvijanja ovisnosti o cigaretama.

Njegovo posljednje istraživanje, provedeno na 65.000 odraslih muškaraca i žena, pokazalo je da oni koji svakog vikenda mijenjaju raspored spavanja imaju tri puta veći potencijal nakupiti višak kilograma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)