BERLINSKI PACIJENT, PRVI ČOVJEK KOJI JE POBIJEDIO SIDU: Planira ostati živ!

Timoti, poznatiji kao „Berlinski pacijent“ tvrdi da su mu doktori rekli da je izliječen i da planira da ostane zdrav.

U ljeto 2006, Braun, koji je bio HIV pozitivan od 1995. godine, dobio je još jednu opasnu bolest: leukemiju. Ljekari su ga liječili hemoterapijom, ali je ona kratko djelovala. Zbog toga im je preostala još jedna jedina mogućnost: terapija matičnim ćelijama.

Tada je jedan od njegovih ljekara Gero Hiter došao na ideju da potraže donatora sa imunološkim sistemom otpornim na HIV. Oko jedan odsto Evropljana ima ovakve genetske predispozicije.

Braun je imao transplantaciju matičnih ćelija 2007. godine kako bi se izborio sa leukemijom koristeći davaoca ćelija koji ima rijetku gensku mutaciju koja je prirodno sposobna da se odupre virusu HIV-a, a doktori su ga ubrzo poslije transplatacije proglasili izliječenim.

Međutim, istraživači iz Kalifornije pronašli su tragove virusa HIV u njegovom tkivu, dok Braun ipak tvrdi da ukoliko u njegovom tijelu postoje ostaci virusa, te ćelije su mrtve i nisu u stanju da se reprodukuju.

Braun se obratio medijima u Americi po prvi put izgledajući krhko ali je izlaganje bilo poprilično energično. Tokom obraćanja Braun je najavio pokretanje fondacije Timoti Rej Braun, koja će zajedno sa Svjetskim institutom za sidu biti jedina organizacija koja će se isključivo boriti sa ovim problemom u svijetu.

Procedura transplantacije matičnih ćelija bila je teška i skupa, ali većina doktora se nada da će se na taj način u budućnosti liječiti milioni osoba zaraženih HIV virusom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)