ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA: Riješite se viška kilograma, poboljšajte imunitet …

Ishrana po krvnim grupama odličan je način da poboljšate stanje svog tijela i kapacitet uma bilo da se borite sa viškom kilograma, nekom bolešu ili ne.

hrana_d
Prije svega, važno je odrediti koja je vaša krvna grupa, što možete uraditi u najbližoj laboratoriji za vrlo kratko vrijeme. Kada budete bili sigurni kojoj od 4 grupe pripadate, vrijeme je da prema njoj usaglasite svoj režim ishrane i tako doprinesete svom zdravstvenom boljitku.

Ishrana po krvnim grupama kod nas se primjenjuje već duže vrijeme i pokazala se kao veoma efikasna. Međutim, problem je u tome što joj ljudi pribjegavaju tek kada shvate da imaju neki zdravstveni problem, da su gojazni. Nadajmo se da će se svijet svih nas promijeniti i da ćemo više početi da vodimo brigu o tijelu i psihi nego o onim stvarima koje su svakako manje vrijedne toga.

Ovakva ishrana, ishrana po krvnim grupama, “izum” je doktora Pitera d’Adamoa, koji je 1996. godine u Americi objavio knjigu “Jesti ispravno za vašu krvnu grupu”. On govori o tome kako će neke namirnice za osobu sa jednom krvnom grupom predstavljati lijek, dok ista ta hrana za osobu sa drugom krvnom grupom može biti otrov. Prema tipu grupe, D’Adamo razlikuje dobru, neutraulnu i hranu koju treba izbjegavati.

Dakle, ishrana po krvnim grupama definitivno nije amaterska izmišljotina. Jeste li vi saznali koja ste grupa? E, pa evo šta vam se savjetuje da jedete!

Krvna grupa A

Voće, povrće i žitarice namirnice su koje nikako ne bi trebalo da izostanu sa vašeg jelovnika. Mlijeko i mlečni proizvodi zauzimaju jednako važno mjesto. Dovoljno je da svakoga dana popijete makar čašu svježeg mlijeka kako biste uspostavili ravnotežu u svom tijelu. Kako bi se osigurao unos proteina, preporučuje se konzumacija sjemenki i orašastih plodova.
Na žalost mesoždera koji su A krvna grupa, meso jako usporava metabolizam, pa samim tim utiče i na povećanja tjelesne težine. Ipak, ne treba potpuno zaboraviti na njega, već ga jesti u malim količinama i probrane komade.
Soja, pasulj, boranija, sočivo i ostale mahunarke vrlo su preporučljive osobama sa ovom krvnom grupom.
Što se tiče alkohola, njega svakako treba izbjegavati, ali kada je u pitanju neko vama važno slavlje, onda se možete počastiti čašom kvalitetnog bijelog vina.

Krvna grupa B

Neka istraživanja pokazale su da najdugovječnije odobe pripadaju upravo ovoj krvnoj grupi. Snažne su i ne daju se tako lako prepustiti bolesti.
Maslinovo ulje preporučuje se kao zamjena za suncokretovo, bilo da njime želite da začinite salatu ili nešto ispržite. Mliječni proivodi vrlo su važni, iako nekad nije na odmet umjesto njih se poslužiti sojom.
Kikiriki, susam, pšenica i sl. djeluju na povećanje tjelesne mase kod osoba sa B krvnom grupom, dok im pri mršavljenu pomažu zeleno povrće, riba, meso.
Ćuretina, govedina i teletina mogu se povremeno jesti, slaninu, svinjetinu, pa čak i piletinu treba izbjegavati, dok su divljač i jagnjetina vrlo preporučljivi.
Što se tiče voća, nar i kokos se ne smiju preskakati, a kada je u pitanju alkohol povremeno se može popiti ne više od jedne čaše piva.

Krvna grupa AB

Osobe sa ovom krvnom grupom su veoma rijetke. Otprilike da bi u ovom slučaju trebalo pronaći sredinu između prve dvije pomenute grupe. Riba i mliječni proizvodi najvažniji su za uspostavljanje balansa, dok crveno i bijelo meso ne treba u potpunosti izbaciti sa menija, već samo smanjiti konzumaciju.
Pšenica, kukuruz, sjemenke i neke mahunarke značajno mogu djelovati na nastanak viška kilograma, pa zbog toga treba povesti računa o količinama njihovog unošenja u organizam.

Krvna grupa 0

Snažni, otporni, zdravi, izdržljivi ili, kako to doktor D’Adamo kaže, lovci. To su riječi koje opisuju osobe sa 0 krvnom grupom.
Njihovom ishranom svakako treba da dominiraju proizvodi životinjskog porijekla, dok mliječni proizvodi uopšte nisu preporučljivi.
Možda čudno zvuči, ali u ovom slučaju ne treba pretjerivati sa voćem, ali je zato potrebno dodatno se snabdijevati neophodnim vitaminom C. Ne brinite, osobe iz ove grupe imaju odličnu probavu i rijetko će zbog smanjenog unosa voća imati problema, a povrće koje se savjetuje su kelj, spanać i brokoli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)