OTKRIJTE GDJE GRIJEŠITE: Najčešći razlozi zašto se DEBLJAMO

vaga

Skoro svaka žena se bar jednom borila s viškom kilograma, ali kako bi ta borba bila uspješna potrebno je pronaći uzrok. Problemi s prekomjernom težinom najčešće se vezuju za naše životne navike. Evo deset razloga zašto se gojimo.

NEKONTROLISANA ISHRANA
U danu pojedemo toliko nezdravih sitnica da toga mnogo puta nismo ni svjesni. Ako želite da saznate koliko toga stvarno unesete u organizam, pokušajte da vodite evidenciju koliko i što jedete tokom dana.

Nije riječ samo o brojanju kalorija već o kontrolisanju žvakanja nezdravih grickalica i slatkiša koji su magnet za kilograme.

ŽENSKA GENETIKA
Da li je vaša majka dobila puno kilograma u trudnoći? Ako jeste, i to bi mogla da bude posljedica vaše borbe s kilogramima. Istraživanja su pokazala kako postoji velika vjerovatnoća da će žene koje u trudnoći nakupe previše kilograma imati bucmastu djecu što se može manifestovati i kasnije u životu.

POMANJKANJE FIZIČKE AKTIVNOSTI
Svi jako dobro znamo da se vježbanjem tope kilogrami. Ali ono što mnogi ne znaju je da žene koje nisu fizički aktivne ne mogu da potroše ni osnovnu dnevnu dozu kalorija. Osim što je dobro za zdravlje, vježbanje ubrzava metabolizam i topi kilograme.

PRESKAKANJE DORUČKA
Metabolizam funkcioniše poput automobila. Ne natočite li benzin, neće moći da se pokrene. Doručak je gorivo koje vam daje snagu, ali i potrebnu energiju za pokretanje metabolizma koji razgrađuje hranu i masnoće i pokreće vaše tijelo.

Nutricionisti preporučuju doručak sat vremena poslije buđenja, a najbolji izbor su žitarice s koštunjavim i sušenim voćem.

ALKOHOL
Većina žena ne vidi problem u povremenom ispijanju alkoholnih pića, ali imate li problema s viškom kilograma uzmite u obzir da čak i umjereno ispijanje alkohola poput čaše crnog vina poslije ručka može da utiče na nemogućnost gubitka kilograma.

PREMALO SNA
Nepravilan san dovodi i do nepravilne ishrane. Najnovija istraživanja pokazuju kako nedostatak sna može dovesti do povećanja kortizola takozvanog hormona stresa koji stimuliše apetit. Dakle, borite li se s kilogramima, prvo sebi obezbjedite sedam sati redovnog sna.

POREMEĆAJ HORMONA
Problemi s hormonima takođe mogu biti uzrok skupljanja kilograma. Štitnjača je mala žlijezda koja je smještena na vratu ispod Adamove jabučice, a ima funkciju kontrole metabolizma. Smanji li se nivo hormona ove žlijezde, metabolizam se usporava što može dovesti do problema s težinom.

STRES
Vrlo je teško mršaviti ukoliko ste svakodnevno pod stresom. Kao i kod sna, kada ste pod stresom organizam oslobađa hormon zvan kortizol koji stimuliše osjećaj gladi. Čak i kada niste gladni, stres podstiče čudnovate želje koje najčešće umirujemo nepotrebnim grickalicama. Nađete li se u takvoj situaciji, nekoliko puta duboko udahnite i prošetajte.

PREMALI UNOS HRANE
Ako u organizam unosite manje od 1200 kalorija dnevno, stručnjaci upozoravaju kako organizam stavljate u takozvanu funkciju izgladnjivanja. Rezultat je usporen metabolizam koji se bori za svaku kaloriju i usporava njihovu razgradnju, piše Zadovoljna.

LIJEKOVI
I lijekovi mogu biti uzrok nekontrolisanog skupljanja kilograma. Različiti lijekovi, a posebno oni koji sadrže steroide koji se najčešće koriste kod liječenja različitih upala i depresije. Ako smatrate i da su lijekovi uzrok vaše debljine, posavjetujte se s ljekarom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)