OSJEĆATE NAKON OBROKA GRČEVE, NADUTOST, MUČNINU: Možda patite od bezopasnog poremećaja, izbjegnite simptome!

Nakon obroka osjetili ste grčeve, nadutost, mučninu, a zatim bolove, nakon čega je uslijedila i dijareja.

Ako je obrok sadržavao mlijeko ili neki od mliječnih proizvoda, možda patite od intolerancije na laktozu – mliječni šećer. Srećom, to nije bolest ni ozbiljan poremećaj – da nestanu simptomi dovoljno će biti da prestanete da konzumirate mliječne proizvode ili da počnete da uzimate one koji ne sadrže laktozu, a kojih ima sve više na tržištu.

Intolerancija na laktozu nastaje kada u tankom crijevu digestivnog trakta ne postoji enzim laktaza ili ćelije digestivnog trakta ne proizvode dovoljne količine ovog enzima, koji inače razgrađuje šećer iz mlijeka na prostije ugljene hidrate. Iako ne predstavlja veliku opasnost, ova pojava može znatno smanjiti kvalitet života, jer intolerancija na laktozu zahtijeva brižljivu brigu o ishrani.

Na prvi pogled, čini se kao da ćete problem lako riješiti – ako prestanete da konzumirate mlijeko i mliječne proizvode. Međutim, te namirnice predstavljaju glavni izvor kalcijuma i njihovo neuzimanje bi značajno povećalo rizik od preloma, osteoporoze i hipertenzije i smanjilo unos esencijalnih nutrijenata kao što su protein i vitamin B2.

Ako ste riješili da ne konzumirate laktozu, znajte da mliječnog šećera, osim u mlijeku, ima i u fermentisanim mliječnim napicima, ali u manjoj količini. Laktoza se nalazi i zaslađivačima u obliku tableta, 20 odsto lijekova i suplemenata, čokoladi i nekim mesnim prerađevinama.
Najmanje je ima u polutvrdim i tvrdim sirevima. Mlijeko, koje većina nas voli da pije i treba da pije tokom cijelog života, nažalost, sadrži najviše laktoze. Srećom, tehnologija je toliko napredovala da danas ima sve više proizvoda bez laktoze, koji se i na našem tržištu mogu kupiti. Tako da se ne morate odricati ovog izuzetno korisnog napitka.

Skrivena laktoza

Ukoliko imate nizak prag tolerancije na laktozu, pripazite i na prerađene namirnice, jer mnoge od njih sadrže malu količinu takozvane skrivene laktoze. U tom slučaju pripazite na:

– Hljeb i ostale pekarske proizvode
– Prerađene žitarice
– Instant proizvode (krompir, supe)
– Margarin
– Prelive za salate
– Slatkiše i grickalice
– Palačinke, keks i kolače

Kako da znam?

Simptomi se javljaju od 15 minuta do jednog sata nakon obroka:
– Mučnina
– Nadutost
– Bolovi u stomaku
– Gasovi
– Dijareja
– Povraćanje
– Sniženje šećera u krvi (posebno kod dojenčadi i male djece)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)