NE SMIJETE IH ZANEMARITI NITI SAMI LIJEČITI: Simptomi zbog kojih se trebate posavjetovati s doktorom

Pogledajte koje zdravstvene probleme nipošto ne treba da ignorišete, niti da sami liječite. Ne uzimajte lijekove na svoju ruku bez savjetovanja s ljekarom.

1. OBILNE MENSTRUACIJE
Menstruacije su vam preobilne, ali vi to zanemarujete uvjereni da je razlog stres.
Moguća opasnost: nije normalno da menstruacije budu suviše obilne i bolne. To uvijek upućuje na to da postoji zdravstveni problem.
Šta kažu ljekari: tokom ovakvih menstruacija vi gubite puno krvi i mogli biste da postanete anemični. Ginekolog mora da utvrdi da li ih možda izaziva zaraženost klamidijom (vrsta bakterija) ili pojava sluzokože materice na drugim mjestima u karlici, stručno nazvana endometrioza.

2 UPORNA GLAVOBOLJA
Danima vas boli glava, pa uzimate analgetike i nadate se da će bol prestati.
Moguća opasnost: nije isključeno da se vaša glavobolja pojačava zbog lijekova. Osim toga, njihova pretjerana upotreba može da izazove probleme sa želucem i da utiče na pojavu čira.
Šta kažu ljekari: stalno uzimanje sredstava protiv bolova ponekad produžava njihovo trajanje, što znači da je u vašem slučaju možda riječ o takozvanoj povratnoj glavobolji. Ako vas snažan bol u glavi muči duže od nedjelju dana, obavezno pođite na pregled. Biće vam izmjeren pritisak, a ukoliko je s njim sve u redu, vaš ljekar će pokušati da otkrije da li je glavobolja posljedica stresa ili nekog drugog poremećaja.

3. PROMJENE NA MLADEŽU
Primijetili ste promjene na mladežu i odlažete odlazak kod dermatologa.
Moguća opasnost: maligni melanom (rak kože) postaje sve raširenija bolest, pa svaka promjena mladeža predstavlja razlog za detaljno ispitivanje.
Šta kažu ljekari: provjera je neophodna kad god neki mladež ili otok počnu da svrbe, bole ili čudno izgledaju, ali ne pomišljajte odmah na najgoru mogućnost. Vjerovatno ste „zaradili“ samo bakterijsku infekciju ili cistu. Ako se ipak ispostavi da mladež mora da se ukloni, brza reakcija će vam omogućiti da prođete samo s manjim ožiljkom.

4. NAGLI GUBITAK KILOGRAMA
Izgubili ste nekoliko kilograma, a niste držali dijetu.
Moguća opasnost: uzrok neželjenog slabljenja može da bude dijabetes ili pretjerana aktivnost štitne žlijezde.
Šta kažu ljekari: ukoliko ste oslabili više od tri kilograma, a uz to ste hronično umorni i žedni, morate da provjerite da li ste oboljeli od dijabetesa. Ako vam je vruće, stalno se znojite i uznemireni ste, potražite stručnjaka koji će prekontrolisati rad vaše štitaste žlijezde.

5. UPORNA NESANICA
Loše spavate pa se „liječite“ večernjim pićencetom.
Moguća opasnost: iako vam pomaže da zaspite, alkohol zapravo remeti san i sprečava vas u tome da se noću dobro odmorite. Osim toga, nesanica je često izazvana depresijom, a alkohol djeluje kao sedativ, pa u ovom slučaju on ništa ne rješava.
Šta kažu ljekari: oslanjanje na alkohol je na duže staze kontraproduktivno i može od vas da napravi zavisnika. Ako vam se čini da je depresija uzrok vaših problema sa snom, potražite stručnu pomoć. Kad se na vrijeme počne sa psihoterapijom ili nekim drugim metodama za borbu protiv utučenosti, lijekovi ponekad i nisu neophodni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)