PROVODITE PREVIŠE VREMENA ZA RAČUNAROM: Doznajte kako zaštititi oči!

Računar je postao naša svakodnevnica i najjača veza s vanjskim svijetom. Htjeli mi to ili ne polako, postajemo dio novog načina života koji uključuje brojne spravice koje nam olakšavaju posao i komunikaciju.

Bilo da očekujete mail s rezultatima ispita, ili SMS poruku roditelja koji dolazi u posjet, naša veza s digitalnim svijetom je uspostavljenja.

U cijeloj toj digitalnoj priči naše oči su glavna veza, a puno puta nismo niti svjesni koliko rad na kompjutoru može biti naporan za naše oči, a samim time i za naše tijelo. Kako bi si olakšali život, donosimo 4 savjeta za ostvarivanje zdrave radne atmosfere.

1. Prilagodite radni prostor
Kako bi zadržali zdrave oči kao i energiju koja će vam trebati tijekom 8 radnih sati potrebno je radni prostor potpuno prilagoditi vašim potrebama.

Monitor je vrlo važna stavka zdravih i odmornih očiju pa ako imate priliku koristite LCD ekran jer ne reflektira svjetlost. Izbjegavajte mali monitor i koristite zaštitu za zaslon koja smanjuje naprezanje očiju. Isto vrijedi i za radni stolac koji vam mora u potpunosti odgovarati.

2. Rasvjeta
Dobra rasvjeta u prostoriji u kojoj boravite veći dio dana, vrlo je važna za vaše oči. Neka svjetlo iznad vašeg kompjutora bude dovoljno jako, ali isto tako važno je znati kako i prejaka svjetlost može iziritirati oči. Prozor, odnosno prirodna svjetlost trebala bi biti iza vaših leđa ili pored vas, a nikako ispred.

3. Kut gledanja
Još jedna vrlo važna stavka koja čuva zdravlje i pomaže pri čuvanju energije. Namjestite ekran 60 do 70 centimetara od vaših očiju. Dok čitate pogled treba biti lagano spušten, odnosno 15 do 20 centimetara niži. Ne zaboravite na opcije podešavanja svjetlosti i kontrasta monitora jer i one vam mogu biti od velike pomoći.

4. Odmor za oči
Iako vaše oči rade koliko je to potrebno, ne zaboravite da niste stroj i da je odmor nešto vrlo važno.

Kako bi lakše zapamtili, postoji pravilo pod nazivom ’20-20-60′, što u prijevodu znači da svakih 20 minuta morate napraviti pauzu od 20 sekundi, tako da pogled s monitora preusmjerite na nešto što je od vas udaljeno barem 6 metara. Isto tako, ne zaboravite na treptanje. Treptaj je prirodna zaštita koja oku omogućuje dovoljno vlage.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)