101 NAČIN UPOTREBE KUKURUZA: Snižava holesterol, štiti od raka i bolesti srca, pomaže kod upale jajnika …

Iako u kukuruzu možemo uživati tokom cijele godine, onaj koji jedemo početkom jeseni sadrži najviše hranljivih tvari. Ustaljeno je mišljenje da je svježe povrće zdravije od kuhanog, ali to ne važi za kukuruz. Kuhanjem ili pečenjem, povećava se antioksidativna moć kukuruza

Kukuruz (lat. Zea majs) je jednogodišnja biljka koju neki zovu i koruza, kuruz, kuruza, a poznata je i pod nazivom turska pšenica. On je ikona američke kulture koju su poznavali već Maje, Asteci i Inke. Smatra se da kukuruz potječe iz Meksika ili centralne Amerike, a dokazi o pripremi jela od kukuruza stari su više od 9.000 godina.

Spasonosna hrana

Indijanci su kukuruz koristili na “101” način, osim za hranu služio im je i kao sklonište, dekoracija, pa čak i kao gorivo. Poznato je da su jelima od kukuruza često dodavali neznatne količine pepela, jer su vjerovali da ih to čini zdravijima. Danas znamo rješenje te zagonetke! Kukuruz sadrži vitamin B3 u obliku kojeg ga naš organizam ne može iskoristiti. Izgaranjem drveta nastaje pepeo koji sadrži male količine vapna, a ono pomaže oslobađanju i iskorištavanju vitamina B3.

U Evropu su kukuruz donijeli španjolski i portugalski istraživači. U vrijeme Drugoga svjetskog rata, u našim krajevima kukuruz je bio spasonosna hrana (u obliku palente ili hljeba – kukuruze), a danas je on delicija – podjednako seoskog turizma i gradskih restorana koji daju prednost domaćoj, izvornoj hrani.

Ljekovitost

Iako u kukuruzu možemo uživati tokom cijele godine, onaj koji jedemo početkom jeseni sadrži najviše hranljivih tvari. Ustaljeno je mišljenje da je svježe povrće zdravije od kuhanog, ali to ne važi za kukuruz. Tokom kuhanja ili pečenja kukuruza, oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć ove žitarice, koja, pak, štiti od raka, bolesti srca, katarakte i Alchaimerove bolesti.

Kukuruzno zrno bogato je vlaknima koja snižavaju nivo holesterola u krvi. Folna kiselina koju kukuruz sadrži u velikim količinama, neophodna je za pravilan razvoj nervnog sistema fetusa, pa se kukuruz preporučuje trudnicama u prva tri mjeseca trudnoće.

Međutim, za lijek se češće upotrebljava kukuruzna svila, u našem narodu poznata kao “kukuruzni brkovi”. Da bi bila ljekovita, prije oprašivanja, kukuruznu svilu valja odrezati i sušiti naglo, u sjeni ili vrlo oprezno, na umjetnoj toplini. Također je dobra kukuruzna svila u vrijeme dok su kukuruzi mliječni. Zrela, suha i tamna kukuruzna svila posve je bezvrijedna i ne sadrži nikakva ljekovita svojstva. Njeno ljekovito dejstvo je veoma široko. U prvom redu, izvanredno je sredstvo za izlučivanje mokraće. Koristi se i u liječenju vodene bolesti i bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca.

RECEPTI

Čaj za mršavljenje

Priprema: 1 kašičicu dobro osušene kukuruzne svile preliti šoljom vrele vode, ostaviti nekoliko minuta i procijediti. Uzimati po 1 supenu kašiku toplog i nezaslađenog čaja svaka 2-3 sata.

Napitak za snižavanje pritiska

Priprema: Staviti 3 supene kašike kukuruznog brašna u 3 dl hladne vode. Ostaviti da odstoji 3-4 sata. Pripremljeni napitak ne treba miješati. Brašno se ostavlja na dnu posude kao talog. Ovaj napitak treba konzumirati svaki dan, tokom dužeg vremenskog perioda, a kome prija, može da ga koristi i umjesto vode.

Čaj protiv upale jajnika

Priprema: Pomiješati 6 supenih kašika kukuruzne svile i 4 supene kašike medvjeđeg grožđa, nevena i majčine dušice. Uzeti 4 supene kašike ove smjese i kuhati u pola litre vode 10 – 15 minuta. Kada se čaj prohladi, piti 3 puta dnevno prije jela po 1 šolju.

Mješavina za lakši oblik upale bubrega

Priprema: 40 g svile od kukuruza , 40 g stabljike preslice, 40 g stabljike rusomače, 40 g listova nane pitome, 40 g listova i cvjetova kantarije ženske, 40 g stabljike timijana, 40 g stucane smrekove crne bobe, 20 g listova celera i 20 g listova bokvice muške.

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 1,5 minutu. Kad se čaj ohladi, procijedi se u tamnu bocu, začepi i drži na tamnom mjestu. Pije se 3 puta dnevno po 1 dl prije jela te između obroka, svakih 2 sata po 1/2 dl.

Kukuruzna kaša protiv reumatizma

Kaša od kukuruznog brašna vrlo je pogodna za pravljenje obloga protiv reumatizma i bolova u zglobovima. Oblozi od kukuruznog brašna dugo ostaju vrući i njima se postiže dobra ishrana tkiva krvlju. Ovi oblozi pripremaju se tako da se kukuruzno brašno popari vrućom vodom koliko se može podnijeti. Nanese se izravno na kožu i zatim omota lanenom krpom. Ako se zatim takav oblog omota i najlonskom folijom, toplina će se zadržati duže pa će i liječenje biti uspješnije.

Protiv pojačanog izlučivanja želučane kiseline

Kod pojačanog izlučivanja želučane kiseline, pa onda i javljanja bolova ili grčeva u želucu – dobro je jesti laganu (nemasnu) pileću ili teleću juhu u koju se zakuha kukuruzna krupica. Kod istog problema dobro je jesti kukuruznu kašu ili rjeđu palentu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)