IZUM IZ PIROTA smanjuje potrošnju goriva kod starijih automobila i do 50 posto!

IzumPirotKatalitički reaktor naziv je uređaja koji štedi gorivo, ali i smanjuje zagađenje okoline. Tako tvrdi izumitelj Jovica Pešić iz Pirota u Srbiji. Najavljuje i skoru serijsku proizvodnju, izvještava Zoran Kosanović.

[AdsWithin]Ovaj mali uređaj mogao bi vam, u najboljim uvjetima, prepoloviti budžet za gorivo. Naravno, izumio ga je čovjek iz Pirota, grada koji je u narodu poznat po štedljivim ljudima.

Uređaj se zove katalitički reaktor. Izumitelj tvrdi kako štedi gorivo i pomaže da se smanji zagađenje okoline.

– Rezultati iz prakse kazuju da se smanjenje potrošnje kreće od 10 pa do više od 50 odsto od potrošnje pre ugradnje uređaja, a da smanjenje čađavosti u izduvnim gasovima kreće od negde 20 – 30 odsto, pa do višestruko manje emisije čađi u izduvu, kaže Pešić.

Pešić ne otkriva baš sve detalje svog izuma.

“Tajna je u iskorišćavanju eksplozivnih i zapaljivih gasova koji se nalaze u dimu.”

Uređaj je testiran na Mašinskom fakultetu u Nišu gdje ne žele procjenjivati uštede, ali ističu korist u smanjenju štetnih gasova iz motora.

Profesor Mašinskog fakulteta u Nišu Miloš Milošević kaže da se pokazao posebno uspješnim na starijim motorima.

– Pokazalo se da smo kod tih starih motora dobili veoma veliki procenat poboljšanja koncentracije štetnih izduvnih gasova i na taj način jednostavno možemo da kažemo da bi ugradnja jednog ovakvog uređaja kod određenih tipova motora mogla da pomogne i da dovede do podizanja odgovarajućeg nivoa kvaliteta rada motora, odnosno, ako to izrazimo kroz eurostandarde, neki motori koji pripadaju euro 2 ili euro 3 standardu spadaju u motore koji su euro 3 ili euro 4, što će u novije vreme verovatno biti problem za registraciju takvih vozila u našim uslovima.

Cijena više stotina eura

Izum je trenutno u fazi patentiranja.

Serijska proizvodnja manjeg obima ovog uređaja mogla bi krenuti za nekoliko mjeseci, a cijena sa ugradnjom bila bi blizu nekoliko stotina eura, izvještava Kosanović.

Nekoliko Jovicinih prijatelja već je ugradilo uređaj i, kažu, zadovoljni su efektima.

Bratislav Živković, stanovnik Pirota, kaže:

“Potrošnja je bila oko 6,5 litara pa je sišla na pet, tako da je OK. Uglavnom, bolje nego što je bilo.”

Uređaj se ugrađuje u izduvnu granu auspuha, a pronalazač tvrdi da nakon ugradnje nije potrebno specijalno servisiranje.
Izvor: AJB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)