JE LI ZAISTA NAJVEĆI KRIVAC SOL? Istraživanje otkrilo šta najviše utječe na porast krvnog pritiska!

tlakomjer-krvni-tlak

Ljekari već dugo upozoravaju na opasnost od prevelike količine soli u ishrani. Međutim, nova studija je otkrila da natrij ne uzrokuje visoki krvni pritisak, a veza između pritiska i natrija je složenija nego što su vjerovali.

Hipertenzija je najraširenija hronična bolest u svijetu. Poznata je kao tihi ubica, jer ‘visokotlakaši’ rijetko imaju očite simptome.

Naučnici su analizirali podatke o 8.670 odraslih Francuza i zaključili da je pretpostavka da sol uzrokuje povišen tlak zapravo precijenjena.

Njihov cilj je bio procijeniti kako način života i prehrambene navike utječu na krvni pritisak. Autori studije nisu primijetili da osobe koje imaju hipertenziju unose više soli od onih koji ne pate od povišenog krvnog pritiska.

Njihovi rezultati sigeriraju da sol na ljude utječe na različite načine.

Istraživači su otkrili i druge faktore, uključujući konzumiranje alkohola, starosnu dob, i što je najvažnije BMI (Indeks tjelesne mase) koji su jako povezani s porastom krvnog pritiska.

S druge strane, konzumiranje više voća i povrća djeluje na smanjenje hipertenzije.

– Prva meta kod suprostavljanja hipertenziji trebalo bi biti zaustavljanje rasta tjelesne težine – kažu autori studije.

Kako je pokazalo istraživanje, najvažniji faktor kod ove bolesti je pretilost, a odmah nakon toga konzumiranje alkohola.

Ali, nisu mogli naći povezanost između unosa soli i krvnog pritiska.

Međutim, Centar za kontrolu bolesti i prevenciju u SAD jučer je izdao upozorenje da 9 od 10 učenika unosi previše soli u organizam.

Skoro polovina dolazi od prerađene hrane – pizza, hljeb, slane grickalice, sendviči, mesne prerađevine, supe, meksička jela…

U izvještaju se navodi da jedno od šestero djece ima povišen pritisak, što može biti smanjenom zdravijom prehranom, uključujući i smanjen unos natrija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)