JEDITE BIJELI LUK, POSEBNO AKO STE PUŠAČ: Nova istraživanja pokazuju da dramatično smanjuje rizik za dobivanje raka!

cesnjakRezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici koji su unosili bijeli luk 2 ili više puta sedmično imali smanjeni rizik od karcinoma pluća za 44 % dok je rizik u pušača bio smanjen za 30 %.

Povezani sadržaji:

MALO POZNATI RECEPTI: Kako bijeli luk liječi ćelavost, debljinu, crvenilo lica…
3 NAMIRNICE KOJE MOGU SPASITI VAŠ ŽIVOT: I spriječiti pojavu mnogih bolesti….

[AdsWithin]Studija objavljena u časopisu Cancer Prevention Research potvrdila je pozitivne utjecaje konzumacije bijelog luka na prevenciju te smanjenje rizika od karcinoma pluća, jednog od najučestalijih uzroka smrtnosti u muškaraca i žena.

Istraživanje provedeno na 5.976 ispitanika u Kini u periodu od 2003. do 2010. godine temeljila se na podacima sakupljenim putem intervijua s ispitanicima koji su ukazivali na prehranu, prehrambene navike te način života ispitanika uključujući unos bijelog luka te ukoliko su pušači.

Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici koji su unosili bijeli luk 2 ili više puta tjedno imali smanjeni rizik od karcinoma pluća za 44 % dok je rizik u pušača bio smanjen za 30 %.

Autori studije istakli su da redovan unos bijelog luka, u ovisnosti o dozi, može imati preventivni utjecaj na karcinoma pluća.

(Doznajemo.com/vitamini.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)