JEDNOSTAVNO I EFIKASNO: Evo kako možete izraditi svijeću koja rastjeruje komarce FOTO

svijeca

Osnova svijeće je, svakako, citronela ulje, eterično ulje koje važi za najbolje kada je u pitanju rastjerivanje komaraca. Ulje je potpuno prirodno, dobija se iz lišća i stabljika različitih vrsta limunske trave.

[AdsWithin]Ima jak, citrusni miris, ali i osvježavajući i slatkast. Ne samo što tjera komarce, muhe, vaši, paukove i druge leteće bubice, ono ublažava umor i glavobolju, opušta i podiže raspoloženje. Pa, ima li išta idealnije od svijeća napravljenih od ovog ulja za vašu najbolju ljetnju zabavu.

Možete ga kombinovati i sa drugim sličnim uljima, koja teraju bube, poput eukaliptusa ili cimeta.

A kako napraviti tu magičnu svijeću koja tjera komarce?

Vosak (u komadićima ili vosak od obične ukrasne stare svijeće, bez mirisa i boja. Možete ga kupiti u apotekama ili u radnjama sa pčelarskom opremom), drveni štapići, tegla, fitilj (možete ga kupiti u prodavnicama tekstila), traka, citronela ulje, eterično ulje eukaliptusa, čaša za mjerenje, posuda srednje veličine, kuhinjska rukavica (ili krpa) i makaze.

svijeca-1

Jedan kraj fitilja pričvrstite za čiodu, pa spustite na dno tegle (umjesto tegle možete upotrijebiti ukrasne porculanske šolje). Da bi fitilj stajao ravno pričvrstite ga između dva drvena štapića i zalijepite ih za teglu. (Pogledajte fotografiju).

Da biste otopili vosak, prvo šerpu napunite vodom, pa je stavite na šporet i zagrijavajte na srednjoj temperaturi. U nju stavite manju posudicu (čašu) za mjerenje (pazite samo da može izdržati temperaturu), a u čašu stavite vosak.

Kada se vosak otopi dodajte citronela ulje i eterično ulje eukaliptusa. (Za manje tegle ili one srednje veličine preporučuje se 10-13 kapi citronele i 5-8 kapi eukaliptusa).

Uspite smjesu voska i ulja u teglicu. Pazite da fitilj stoji uspravno i da ne prepunite posudicu. Ostavite da se dobro ohladi. Onda stavite teglicu sa svijećom u frižider. Neka štapići i dalje drže fitilj. Vosak će se stvrdnuti za nakoliko sati i tada ćete moći ukloniti štapiće.

Odredite dužinu fitilja i iznesite vašu svijeću na na sto u vrtu i zbogom komarci i dosadne bubice.

svijeca-2

Izvor: lifepressmagazin.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)