KANCEROGENA SUPSTANCA Coca Cola i Pepsi Cola odustaju od svoje tradicionalne recepture

Proizvođači svjetski poznatih pića Coca Cole i Pepsi Cole odlučili su promijeniti svoje tradicionalne recepture! Ne, nije šala, nego je po srijedi manevar koji su poduzeli kako bi izbjegli zakonsku obavezu o stavljanju oznake potencijalno kancerogenog napitka.

Za sve je kriva jedna kemikalija, 4-MEI (metilimidazol), koji daje napitku karamel-boju, koju je američka savezna država Kalifornija nedavno uvrstila u listu kancerogenih supstanci. Ta se kemikalija povezuje s nastankom brojnih oblika tumora kod životinja, ali zasad nije nedvojbeno dokazan njen efekt na ljude.

Ranija istraživanja pokazala su da ovaj sastojak zapravo nije štetan za ljude, odnosno da bi odrasla osoba trebala popiti oko 1.000 limenki Coca Cole dnevno da bi bila izložena štetnom djelovanju 4-MEI-a.

Međutim, neka istraživanja koja su organizovirala potrošačka udruženja, pokazala su da je ovo sredstvo opasno po zdravlje.

Coca Cola i Pepsi u promijenjenom obliku već se prodaje u Kaliforniji, a uskoro će i u ostatku SAD-a.

“Razina 4 MEI-a u našim proizvodima oduvijek je bila sigurna i ne predstavlja prijetnju za zdravlje, no ovim se potezom prilagođavamo novom kalifornijskom zakonu”, izjavio je glasnogovornik Coca Cole Doug Karas.

Službeni se recept Coca Cole čuva u trezoru u Atlanti, a proizvođači tvrde da ova mala promjena neće utjecati na promjenu okusa popularnih napitaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)