KOLESTEROL NE UBIJA, a lijekovi protiv te “bolesti” su beskorisni, čak i opasni!

srce3Profesor Philippe Even, čija se knjiga “Istina o kolesterolu” (La verite sur le ckolesterol) upravo pojavila, tvrdi da povećan kolesterol nije izazivač ateroskleroze (sužavanje krvnih sudova), kao i da koncepti dobrog i lošeg kolesterola nemaju osnova, a da su lijekovi protiv povećanog kolesterola beskorisni, pa čak i opasni.

Even, međutim, nije jedini koji to tvrdi. Još prije više od 20 godina, kako je objavljeno na web sajtu “Rue 89”, profesor Marian Apfelbaum je u knjizi “Živjeti sa kolesterolom” objasnio da antikolesterolski “pohod” počiva na nelogičnosti, da se, kako smatra, zbog toga što se povišen nivo kolesterola i srčani napadi javljaju među istom populacijom, prvi uzrok drugome.

Tu je i Michel de Lorgeril, francuski kradiolog i istraživač iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), autor knjiga “Kolesterol, laži i propaganda” (Cholesterol, mensonges et propagande) i “Spriječiti infark i moždani udar” (Prevenir l”infarctus et l”AVC), koji, između ostalog, objašnjava da je kolesterol neophodan za dobro funkcioniranje ćelija, mišića, neurona, srca, mozga i probave.

On smatra da bez njega ne bi bila moguća nikakva komunikacija među ćelijama, kao i da je kolesterol u osnovi polnih hormona, kao i hormona stresa, reprodukcije i veoma dragocjenog vitamina D, tako da bi djelovanje na njega lijekovima moglo biti “čarobnjački” posao.

Osim toga, na inicijativu šveđanina Uffea Ravnskova, autora djela “Mitovi o kolestrolu”, 98 istraživača i ljekara, među kojima većina objavljuje u renomiranim listovima kao što je “Lanset”, okupilo se 2002. godine u okviru Međunarodne mreže kolesterol skeptičara – THINCS (The International Network of Cholesterol Skeptics), preneo je francuski list Nuvel observater.

Svi kažu da je, kako piše Nuvel observater, svako sa svoje strane došao do zaključka da ništa u naučnoj literaturi ne dokazuje postojanje veze između nivoakolesterola i ateroskleroze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)