KOLIKO IH VI IMATE? Što manje zuba, to veći zdravstveni problemi

zubiGubitak zuba povezan je s nekoliko rizičnih faktora vezanih uz bolesti srca. Spomenuti rizični faktori uključuju dijabetes, pretilost, visoki krvni tlak i pušenje, pokazalo je novo istraživanje.

Američki znanstvenici analizirali su stomatološku dokumentaciju gotovo 16.000 osoba iz 39 zemalja. Oko 40 posto sudionika imalo je manje od 15 zuba, 16 posto ih nije imalo uopće, dok je 25 posto ispitanika prijavilo krvarenje iz desni.

Zanimljivo, ali što su sudionici imali manji broj zuba, to je kod njih bilo izraženije povećanje razine štetnog enzima koji potiče upalu i otvrdnuće arterija. Autori studije također su napomenuli da je s manjim brojem zuba povezana i povećana razina i drugih rizičnih markera povezanih sa srčanim bolestima, poput ‘lošeg’ LDL kolesterola i visokog krvnog šećera, krvnog tlaka i širine struka.

Osobe s manjim brojem zuba sklonije su i dijabetesu, dok je krvarenje desni povezano s višim razinama lošeg kolesterola i krvnog tlaka.

‘Daljnja će istraživanja pokazati uzrokuje li parodontna bolest koronarnu bolest srca. Moguće je da dva spomenuta zdravstvena problema dijele zajedničke faktore rizika. Oni mogu uzrokovati sistemske upale te ulazak bakterija iz zaraženih zuba u krv’, pojasnili su stručnjaci.

Jasna veza između gubitka zuba i bolesti srca je dokazana, ali istraživači dodaju da im još uvijek nije jasno što uzrokuje povezanosti gubitka zuba, zdravlja desni i srca.

(Doznajemo/Ordinacija.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)