KOPAR I NJEGOVA LJEKOVITA SVOJSTVA: Smanjuje rizik nastanka raka, pomaže kod nesanice, protiv nadimanja i štucanja…

kopar

Ljekoviti dijelovi kopra su listovi i cvjetovi koji se skupljaju do sazrijevanja i plodovi koji se skupljaju kada biljka sazre.
[AdsWithin]Najčešće ga se vezuje uz izuzetno povoljno djelovanje na zdravlje probavnog sistema. Kopar je biljka koja ima karminativno djelovanje, ublažava grčeve u crijevima i poboljšava probavu. Doprinosi smanjenju i suzbijanju pojave vjetrova i napuhavanja. Blago djelovanje ga čini prikladnim u liječenju crijevnih grčeva u dojenčadi.

Često koprom obogaćujemo okus mnogih jela, međutim konzumiranjem organizmu osiguravamo i izvor esencijalnih ulja koja potiču apetit i izlučivanje probavnih sokova, pomažu peristaltiku crijeva, pospješuju izlučivanje stolice i urina. Nadalje, tvari djeluju protiv nadimanja i vjetrova te na taj način ublažavaju i smiruju razne probavne tegobe kao što su grčevi u želucu i crijevima. Kopar se preporučuje za smirivanje proljeva, flavonoidi koje sadrži imaju baktericidno djelovanje i inhibiraju bakterijske infekcije.

Kopar se slaže sa slatkovodnim ribama, u vegetarijanskim jelima sa špinatom, kupusom, ciklom, jelima s rižom, a naročito s jajima.

Osim prehranom kopar se može iskoristiti i u obliku čaja.

TOPLI ČAJ OD KOPRA S MEDOM smiruje i opušta organizam te pomaže onima koji pate od stresa i nesanice. Esencijalna ulja sadrže aktivne tvari koje pomažu u aktiviranju enzima i hormona koji imaju smirujući učinak. Kopar se osobno može preporučiti ženama, ljekovito djeluje kod osoba koje imaju menstrualne probleme, a majkama pomaže poticanjem sekrecije mlijeka.

Zahvaljujući hlapivim tvarima ublažava probleme s dišnim sistemom. Kod respiratornih poremećaja, alergija ili kašlja pomaže u pročišćavanju dišnih putova.

Manji broj istraživanja bavio se ispitivanjem kako kopar doprinosi smanjenju rizika od pojave raka. Istraživanja su u začetku, ali pokazalo se da doprinosi neutraliziranju karcinogena. Monoterpeni aktiviraju enzime koji se vežu uz molekule koje posjeduju antioksidativno djelovanje i sprečavaju štetno djelovanje u tijelu. Hlapive komponente kopra neutraliziraju određene karcinogene tvari, primjerice one koji se nalaze u dimu cigarete ili dimu roštilja.

Neka istraživanja pokazuju da povoljno utječe na zdravlje kardiovaskularnog istema jer utiče na smanjenje holesterola i triglicerida u krvi. Flavonoidi koje sadrži se općenito smatraju antioksidansima koji služe zdravlju srca. Kemferol, štiti srce, leđnu moždinu i mozak, vicenin štiti stanice od radijacije.

Hlapive komponente kopra pomažu kod zdravlja usne šupljine, uklanjaju loš zadah, antibaktericidno djelovanje pomaže u borbi protiv karijesa i problema s desnima.

ČAJ ZA MIRAN SAN
Izmiješati 25g kopra, matičnjaka, hmelja i valerijane. Po 1 kafenu kašikicu koju poparimo s 2,5 dl kipuće vode, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. Pijemo 1 sat prije spavanja zaslađeno s medom.

NARODNI RECEPT
1 čajnu kašikicu mljevenog kopra prelijemo s 2,5 dl kipuće vode i poklopimo da odstoji 15-30 minuta, te procijedimo. Uzimamo kod svih opisanih oboljenja 3 puta na dan iza jela i pijemo u gutljajima nezslađeno kod oboljenja želuca, crijeva a zaslađeno kod oboljenja pluća.

ČAJ ZA BOLJE VARENJE i protiv nadimanja priprema se tako što se po 20 grama plodova mirođije, anisa i kima pomeša, pa se od tog sadržaja uzme jedna supena kašika i prelije sa 200 mililitara ključale vode. Posuda sa čajem odmah se poklopi, drži pola sata na šporetu, ali da ne vri. Poslije toga čaj se procijedi i popije poslije jela.

ČAJ PROTIV ŠTUCANJA treba četiri kašičice plodova ili dvije kašičice usitnjene svježe ili suhe biljke preliti sa četvrt litra provrele vode. Sadržaj zatim ostaviti poklopljen tri do četiri minuta, a zatim procijediti i nezaslađeno piti.

KONTRADIKCIJE
Trudnice ne uzimaju kopar ni kao začin ni kao lijek, no kontraindikacije nisu poznate osim onih koji ukazuju na pretjeranost u uzimanju kopra te se javljaju razne tegobe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)