KRIVO SU VAS UČILI: Evo kako i zbog čega nastaje karijes, i kako to spriječiti…

pranje-zubaSjećate li kada su vam roditelji u djetinjstvu govorili kako će šećer u slatkišima uništiti vaše zube? No to nije u potpunosti istinito. Šećer svakako doprinosi propadanju zubi, ali ne na način na koji mislite.

[AdsWithin]Osim toga namirnice koje inače ne bi probudile sumnju također loše djeluju na zube, baš poput žvakaće gume koju žvačete.

Osobe koje gotovo u potpunosti izbjegavaju slatkiše budu neugodno iznenađene kada otkriju da imaju karijes, jer su do tada smatrale, iako sasvim pogrešno, kako su slatkiši jedini uzročnici karijesa. Štoviše, postoji nekoliko velikih zabluda po pitanju onoga što točno uzrokuje karijes i kvarenje zubi.

Kao i mnogi drugi sustavi u našem tijelu, oralno zdravlje u velikoj mjeri oslanja se na bakterije. Postoje milijuni bakterija koji žive u našim ustima, neke su dobre, a neke su loše. Ne postoji način na koji se potpuno mogu eliminirati loše bakterije u ustima, ali se njihov broj može ograničiti redovitim četkanjem i čišćenjem zubnim koncem.

Dobre bakterije čine dobre stvari kao što je jačanje imunološkog sustava, a loše bakterije uzrokuju karijes i parodontalne bolesti, piše Refinery29.com.

Ako je karijes uzrokovan lošim bakterijama, kako se to uopće odvija? Taj dio odnosi se na šećer. Ono što stavljate u jelo koje jedete izuzetno je važno, a ono što jedete i pijete direktno utječe na vas od trenutka kada dospije u usta.

Suprotno uvriježenu mišljenju, šećer se ‘ne lijepi’ za zube i uzrokuje karijes, već kada popijete slatka pića ili jedete šećer i ugljikohidrate loše bakterije upravo te šećere i škrob koriste kao hranu. To znači da bilo koji ugljikohidrat može doprinijeti kvarenju zubi, čak i hrana koja djeluje potpuno bezopasno.

(Doznajemo.com/Tportal.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)