LAND ROVER SE OPRAŠTA OD SVOJE LEGENDE: Ovim filmom Defendera nakon 67 godina planiraju ispratiti u muzej VIDEO

land-rover-660

Godina u koju smo zakoračili je prema najavama i posljednja za najstariji Land Roverov model – kockasti Defender, koji se treba prestati proizvoditi u dvanaestom mjesecu. Prije toga, proizvođač kupcima namjerava ponuditi tri specijalne oproštajne serije ovog modela.

Land Rover je odlučio – sa napunjenih 67 godina Defender kakvog ga pamte generacije ljubitelja automobila odlazi u penziju. Treba ga zamijeniti znatno moderniji model, ali to je već neka druga priča.

Ovaj automobil je gotovo sedam decenija bio sinonim za pouzdano vojno i civilno terensko vozilo i ponos britanske automobilske industrije. Prije planiranog umirovljenja, proizvođač kupcima namjerava ponuditi tri specijalne oproštajne serije ovog modela.

Prvi je Defender Heritage Edition, inspirisan najstarijim modelima Land Roverova. Vozilo ima retro detalje poput starinske maske hladnjaka dvobojne i zelenksato-bijele kombinacije spoljašnjosti.

Na prednjem blatobranu nalazi se oznaka HUE 166 kao posveta registraciji koju je nosio pretprodukcijski Land Rover poznat kao “Huey”.

Defender Heritage Edition trebao bi biti dostupan od osmog mjeseca 2015. godine u verzijama 90 Hard Top, 90 Station Wagon i 110 Station Wagon, ali će ga prema najavi moći nabaviti samo 400 kupaca koji će za ovu verziju trebati da izdvoje od 27.800 funti (35.500 eura).

Druga planirana specijalna verzija je Defender Adventure Edition, namijenjen kupcima koje prije svega zanimaju terenske sposobnosti i koji bi željeli da se ovim automobilom upuste u avanturu.

Vozilo ima dodatna ojačanja na donjem dijelu dvobojne narandžasto-crne karoserije, a proizvodnja je ograničena na 600 jedinica.

Na raspolaganju bi trebale biti varijante 90 Station Wagon i 110 Station Wagon, a početna cijena iznosi 43.495 funti (55.500 eura).

Najzad, u četvrtom mjesecu bi u prodajne salone trebalo stići treće posebno izdanje oproštajnog Defendera, model Autobiography Edition.

Vozilo je ofarbano u metalik-crnu kombinaciju i ima najluksuzniju opremu od sva tri modela i kožni enterijer a dostupno je isključivo u kratkoj varijanti – 90 Station Wagon.

Proizvodnja je limitirana na 80 automobila koji bi se trebali prodavati po cijeni ne manjoj od 61.845 funti (79.000 eura), za najjeftiniju verziju.

Land Rover je u znak oproštaja od svoje legende snimio i kratki video na pjeskovitoj obali zaliva Red Wharf na velškom ostrvu Anglesey, na kojem su nastali originalni crteži Defendera sada već davne 1947. godine:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)