LJETI ČEŠĆE GLAVOBOLJE: Što ih uzrokuje, kako ih izbjeći, kada se javiti liječniku …

>Glavobolje i migrene mogu se pojaviti u bilo koje doba godine, no ljeti je povoda za nesnosne bolove u glavi ipak mnogo više.  Glava češće boli kad je sunce jako zato što nas toplina iscrpljuje te zbog jačine UV zraka. Ljeti “škiljimo”, što izaziva naprezanje mišića lica i očiju, a time i glavobolju.

Ako dugo vremena provodite na suncu, toplina će vas iscrpiti, a možda i izazvati migrenu jer ne proizvodite znoj dovoljno brzo da biste snizili temperaturu tijela, piše portal 24sata.hr.

Osim toga, možete osjetiti mučninu i umor, a predug boravak na suncu može uzrokovati i povraćanje. Kako biste izbjegli migrenu i glavobolju, nosite sunčane naočale s polariziranim staklima i izbjegavajte boravak vani kad je sunce jako. Čuvajte se loših sunčanih naočala jer ne štite od UV svjetla. Dobro je i nositi šešir širokog oboda ili kapu sa šiltom, no ona ne smije biti prečvrsto stegnuta jer i to može potaknuti glavobolju.

Isto vrijedi i za konjski rep – ako je čvrsto stegnut i zalizan po nekoliko sati na dan, zateže korijen kose i izaziva tupi bol. Sličan učinak mogu imati trake za kosu. Ipak, najvažnije je piti dovoljno vode da biste spriječili dehidraciju i znojili se (što je nužno da biste rashladili tijelo). Izbjegavajte velike količine gaziranih pića ili ledenog čaja jer oni sadrže kofein koji može biti okidač za glavobolje i migrene.

Kad su bolovi znak da trebate liječniku

Glavobolje uglavnom nisu opasne, no posjetite liječnika ako su se glavobolje prvi put počele pojavljivati nakon 40-e godine, ako su glavobolje promijenile lokaciju, jačinu ili postale učestalije. Opasne su i ako su popraćene vrtoglavicom ili zamagljenim vidom.

Oprez – toplinski udar i sunčanica!

Glavobolja može biti i simptom toplinskog udara – najprije se pojavljuje žeđ, podom slijede gubitak apetita, glavobolja, bljedilo, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. Ako također teško hodate ili gubite svijest, vjerojatno imate sunčanicu koja zahtijeva liječničku pomoć.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)