MASAŽA: Dodiri koji liječe i tijelo i duh

Svakom čovjeku je potrebno opuštanje, bijeg od tiranije vremena koja ostavlja tragove i na nama i u nama. Sve više ljudi hoda pognute glave i ukočenih ramena, grč na licu i tijelu postao je naša svakodnevnica.

Masaža može biti sredstvo za olakšanje napetosti i duha i tijela. Ona nam pomaže da budemo opušteniji, u skladu sa samim sobom, da osjetimo naše tijelo i zadovoljstvo tijela koje diše. Većina ljudi, tek nakon masaže, shvati kolika je bila napetost u njihovom tijelu i koliko energije je trošila ta napetost.

Kod nas masaža tek ulazi na mala vrata, dok se na Istoku puno više cijeni i kao način liječenja. Tokom ljudskog razvoja i napretka, Zapad se sve više okretao savremenijim načinima liječenja, posmatrajući tijelo kao složeni stroj, a zanemarujući ili svjesno negirajući povezanost tijela, uma i duše. Na Istoku je, pak, masaža ostala kao vid svakodnevne „terapije“ i način za uspostavljanje veze sa samim sobom.

Skoro svaka kultura ima svju masažu i svoju tehniku. Najbitnije od svega je, da Vi uživate u dodiru i mirisu, da maser ima pozitivnu energiju, koju će prenijeti na Vas i da je atmosfera opuštajuća, a onda mogu sva čula uživati.

Samira ČAUŠEVIĆ/Doznajemo.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)