NAJZDRAVIJA BILJKA NA SVIJETU: A često mislimo da je samo ukras jelima…

krem-juha-persin

Iako ga mnogi koriste tek kao ukras za hranu i smatraju tek sitnim začinom, po pitanju zdravstvenih koristi peršin je div među biljkama.

Pogledajte šest razloga zašto i male količine peršina ne samo da poboljšavaju okus hrani već i vrlo pozitivno utiču na vaše zdravlje:

Protiv raka

Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršina inhibira stvaranje tumora (posebno u plućima) i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizirati i karcinogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršin je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate.

Antioksidansi

Peršin je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin potiče i metabolizam ugljikohidrata, a djeluje i kao protuupalno sredstvo. Uz sve to treba znati i da samo dvije žlice peršina sadrže 16% potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12% potrebne dnevne doze vitamina A – dva jaka antioksidansa.

Protuupalno djelovanje

Osim luteolina, i vitamin C iz peršina služi kao jako protuupalno sredstvo. Konzumira li se redovno, bori se protiv upalnih bolesti kao što je osteoartritis (degeneracija zglobne hrskavice i pripadajuće kosti) i reumatoidni artritis (bolest koja izaziva upalu zglobova).

Zdrav imunološki sistem

Vitamin C i vitamin A pronađeni u peršinu jačaju imunitet na razne načine. Vitamin C je potreban za kolagen, strukturni protein iz vezivnog tkiva. Važni vitamin će pospješiti zacjeljivanje rana i poboljšati zdravlje kostiju i zuba. S druge strane, vitamin A, jača ulazne otvore tj. sluznice očiju, respiratorni, urinarni i crijevni trakt. Osim toga, limfociti ili bijele krvne stanice koje se bore protiv infekcija ovise o vitaminu A.

Zdravo srce i krvotok

Folati (vitamin B9) iz peršina pretvara opasne homocisteine u krvi u molekule koje ne štete krvotoku. Zato će redovno posipanje peršina u jelo pomoći u prevenciji cirkulacijskih bolesti poput srčanog i moždanog udara te ateroskleroze.

Jake kosti

Dvije žlice peršina sadrže čak 153% dnevne doze vitamina K, koji je nužan za sintezu osteokalcina, proteina koji jača koštani sastav. Vitamin K sprečava i nakupljanje kalcija u tkivu koje može dovesti do ateroskleroze i drugih cirkulacijskih bolesti.

Jaki živci

Vitamin K iz peršina nužan je za sintezu sfingolipida, masnoće koja je potrebna za održavanje mijelinske ovojnice oko nerva, što znači da je peršin koristan za cjelokupni živčani sustav.

(VrućeVijesti.com/magazin.net.hr/healthdiaries.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)