NEVJEROVATNO: Pogledajte neka od najluđih vozila na čitavom svijetu! FOTO

1sPonuda automobila na svjetskom tržištu nikad nije bila veća. Ipak, pored uobičajenih produkcijskih modela, na putevima širom svijeta mogu se vidjeti i vozila koja možda izgledaju ludo, ali imaju svoju svrhu i funkciju.

Neki od ovih neobičnih automobila su modifikovani prema ličnim željama vlasnika ili naručilaca, druge su njihovi vlasnici napravili u sopstvenim radionicama, a ima i onih koji pripadaju prohujalim vremenima ali još uvijek nisu za staro gvožđe.

Pogledajte neke od najneobičnijih vozila koja su snimljena širom svijeta…

2s

Brojni modeli koje MINI nudi kupcima nisu mogli u potpunosti da zadovolje probirljivu klijentelu.

Za one koji od MINI-ja traže nešto više napravljena je ova produžena verzija modela Cooper S sa 4 vrata, 6 sjedišta i jacuzzijem za opuštanje na dužim putovanjima.

3s

Kada se pojavio na tržištu, ovaj Mercedes SL600 starije generacije privlačio je pažnju gdje god da se pojavi. Kako se onda razlikovati od gomile bogataša koji mogu sebi da priušte jedan takav automobil? Jednostavno – prekrivanjem vozila sa 300.000 Swarovski kristala.

Fotografija je snimljena u Japanu.

4s

Ovaj dobro očuvani originalni FIAT 500 sa koga su uklonjeni krov i vrata snimljen je u Švicarskoj.

Iako nam se svidjelo kako izgleda, automobil možda i nije toliko neobičan. Ono što je svakako neobično, pogotovo za državu u kojoj je fotografija nastala, jeste to što vozač drži dijete u krilu.

5s

Prototip P.U.M.A. koji su za vožnju u gradskim sredinama razvili General Motors i Segway, strogo gledano i nije automobil, s obzirom da se kreće na dva točka.

Međutim, ako računamo i pomoćne točkiće, mogli bi da zamislimo da je riječ četverotočkašu, i to jednom od najneobičnijih koje smo vidjeli.

6s

Nakon problematične historije i proizvodnje borbenih aviona u Drugom svjetskom ratu, Messerschmittu je bilo zabranjeno da se bavi tom djelatnošću. Zbog toga se kompanija okrenula proizvodnji malih dvosjeda na tri točka.

Jedan od preživjelih primjeraka modela KR200 snimljen je na ulicama Havane, gdje se još uvijek koristi poput mnogih drugih automobila iz pedesetih godina 20. stoljeća.

7s

Ova Honda iz Vankuvera predstavlja jedno od rješenja za smanjenje emisije štetnih gasova automobila. Ne samo što ima nultu emisiju, već i prerađuje ugljen-dioksid pretvarajući ga u kiseonik.

Nažalosti, ima i jedan nedostatak – ne može da se vozi s obzirom da joj je izvađen motor.

8s

Ni ovaj Ford koji je napravljen od Lego kockica nema praktičnu upotrebnu vrijednost, ali priznaćete da izgleda zabavno.

9s

Vlasniku pik-apa iz Nigerije vjerovatno se nije svidjelo u kakvom je stanju njegov automobil, pa je odlučio da ga dekoriše na neuobičajen način – ispletenom palminom trskom.

Bio je veoma temeljan u svojoj namjeri, tako da nije propustio da prekrije ni sjedišta, kućišta retrovizora, kao ni felne.

10s

Pravo vozilo na pravom mjestu.

Saobraćaj u starom gradskom jezgru Venecije u najvećoj mjeri odvija se čamcima koji se kreću po brojnim kanalima, a ovo je jedini način da se kroz Grand kanal provezete automobilom.

11s

Možda će nekog ovaj automobil podsjetiti na sklepana vozila iz filmova o “Pobjesnelom Maksu”, ali probajte vi da napravite funkcionalan auto u svojoj garaži.

Kineskinja Zhang Jinduo uspjela je to da uradi uz pomoć svog sina, automehaničara.

13s

Kina je zemlja u kojoj se godišnje proda najviše novih automobila na svijetu. To je ujedno i mjesto gdje su veoma fascinirani Lamborghinjevim modelima.

Čak i obični ljudi koji sebi ne mogu da priušte automobil ove marke u stanju da naprave nejneobičnije replike Lamborghinija. Jedan od njih je i Wang Jian, koji je po zanimanju farmer. Iako njegovo vozilo izgleda nedovršeno, nedvosmisleno se prepoznaje karakterističan dizajn Lamborghinijevih modela.

Wang tvrdi da je u pitanju replika Reventona, koju je napravio uz pomoć dijelova skinutih sa starog Nissana i Volkswagena Santana i koja je u stanju da razvije brzinu od 250 km/h. U automobil je uložio oko 10.000 dolara.

(Doznajemo.com/M.R./b92.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)