NEVOLJE SA ELEKTRIČNIM TESLOM S: Do 25.000 km raspao mu se punjač, otkazao displej, zablokirala vrata i hauba…

teslaPoput mnogih automobilskih medija, američki Consumer Reports bio je oduševljen električnim modelom Tesla S kada ga je testirao 2013. dodjelivši mu 99 od mogućih 100 poena. Stvari, međutim, stoje nešto drugačije nakon velikog testa ovog automobila i 25.000 pređenih kilometara.

Povezani sadržaji:

OTKRIVENA VRLO NEUGODNA ČINJENICA: Tesla S, najpoznatiji električni automobil, troši struju i kad stoji!
ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: “Tesla” pod istragom u SAD zbog požara

[AdsWithin]Consumer Reports, koji već više od 80 godina ocjenjuje kvalitet proizvoda na američkom tržištu, ranije je istakao impresivne performanse, vrhunske karakteristike u pogledu bezbjednosti i pouzdanosti Tesle S.

Ipak, pošto je automobil prešao 25.000 kilometara, pojavili su se određeni problemi.

Na primjer, vozači koji su testirali auto primjetili su da spoljne kvake, koje se automatski uvlače u vrata, povremeno ne mogu da se izvuku, tako da vozač nije u mogućnosti da otvori svoja vrata.

Tesla je ovaj problem riješio softverskom korekcijom, daljinskim putem, pa automobil nije morao da se vozi u servis.

Inače, kada Tesla S zbog neke intervencije ipak treba da se vozi u servis, kompanija besplatno šalje šlep-vozilo za transport automobila, da bi nakon završene popravke na isti način bio vraćen vlasniku. Dok je Tesla S na servisu, vlasniku je na raspolaganju zamjensko vozilo.

Consumer Reports dalje navodi da je neposredno prije obaveznog redovnog servisa, nakon 19.000 pređenih kilometara, na automobilu koji su testirali zakazao veliki centralni ekran osjetljiv na dodir, preko koga se inače pristupa gotovo svim funkcijama i komandama na Tesli S.

Problem je riješen tek u servisu, pošto je sistem resetovan, nakon čega su sve funkcije ponovo postale dostupne.

Posjeta servisu iskorištena je i da se otkloni škripanje unutrašnjeg panela na jednom od krovnih nosača i popravi još par sitnica koje su pokrivene garancijom.

Nakon pređenih 25.000 km dogodilo se da poklopac prednjeg prtljažnika neće da se otvori. Komanda, odnosno virtuelno dugme, za otvaranje poklopca takođe se nalazi na centralnom ekranu osjetljivom na dodir.

Osim toga, adapter pomoću koga se pune baterije na punjačima koje nije proizveo Tesla Motors – raspao se.

Automobil je ponovo morao u servis gdje su nakon dva dana besplatno otklonjeni kvarovi, s obzirom da su se dogodili u garantnom roku.

Na kraju velikog testa, Consumer Reports je ipak naglasio da iskustva koja su oni imali sa svojim testnim vozilom nisu reprezentativna za ocjenu pouzdanosti automobila.

Međutim, na osnovu informacija koje je ta organizacija prikupila od 637 vlasnika koji su svoj automobil nabavili 2012. i 2013. godine, Tesla S je dobio prosječnu ocenu kada je riječ o godišnjem ispitivanju pouzdanosti vozila na američkom tržištu.

Nakon što je Consumer Reports objavio svoj izvještaj, Tesla je reagovao tako što je produžio garanciju na 8 godina.

Dužina trajanja garancije za najpopularniji model, opremljen baterijama od 85 kWh, sada je izjednačena sa garantnim rokom za same baterije, koji takođe iznosi 8 godina.

Garancija nije ograničena pređenom kilometražom, i prenosiva je sa jednog vlasnika na drugog, bez obzira koliko vlasnika automobil promijeni za vrijeme garantnog roka.

Osim toga, produženi garantni rok, kako je najavljeno, primjenjivat će se retroaktivno što znači da će se odnositi i na ranije prodane automobile.

(Doznajemo.com/B92.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)