NJEMAČKI ZNANSTVENICI OTKRILI: Samo jedna kapljica mlijeka u kombinaciji s antibioticima može imati neželjni efekt

lijekoviRazne kombinacije hrane i lijekova mogu imati brojne neželjene efekte. To više-manje svi znamo, ali većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedna od namirnica koja može imati štetan učinak i – mlijeko

[AdsWithin]Predstavnici Njemačke organizacije apotekara objasnili su da se kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene lijekove, stvarajući slabije topive spojeve koje krvožilni sistem ne uspijeva apsorbirati.

Zbog toga njemački apotekari upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja kafe s mlijekom.

Među ostalim interakcijama su istovremeno konzumiranje sladića (slatki korijen, šećerni korijen) i lijekova za visoki krvni pritisak jer ova biljka sadrži supstance koje utiču na povećanje pritiska. Uz to ova biljka podstiče otpuštanje kalija kroz bubrege što može dovesti do slabljenja mišićne mase.

Osobama s visokim krvnim pritiskom preporučuje se konzumiranje manje količine ili izbjegavanje sladića.

Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebali bi izbjegavati konzumiranje goji bobica, dobrih za imunitet, koje bi u interakciji mogle izazvati krvarenje.

Grejpfrute i pomele trebali bi izbjegavati pacijenti koji uzimaju lijekove za regulaciju nivoa holesterola u krvi i one za jačanje imunološkog sistema, primjerice lijekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.

Njemačka organizacija apotekara upozorava i na to da voće tretirano hemijskim sredstvima loše utiče na razgradnju lijekova u organizmu što takođe može pojačati ili smanjiti njihov učinak.

(Doznajemo.com/Magazin.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)