NOVI SORENTNO TREBA IMATI EURO PREMIJERU U PARIZU: Duži, širi i niži od prethodnika, pun zanimljivih novotarija

kia-sorento-a1Novi Kia Sorento evropsku premijeru treba doživjeti 2. oktobra na salonu automobila u Parizu, a društvo će mu, kako je najavljeno, praviti poboljšani modeli Rio i Venga. Njima bi se na pozornici trebali pridružiti koncept hibridne limuzine Optima, koji predstavlja Kijinu novu štedljivu dizelsko-električnu hibridnu tehnologiju.

[AdsWithin]Prema najavama, novi Kia Sorento će svojim novim izgledom, brojnim novitetima na području paketa opreme i komfora napadati klasu prestižnih velikih sportskih terenaca. Od velike pomoći bi mu mogao biti uspjeh prethodnika, koji je davne 2002. godine postavio Kiju na mapu globalnih automobilista. Kreatori novog Sorenta upotrijebili su brojne stilističke detalje s prošlogodišnjeg koncepta Kia Cross GT, kao što su npr. vertikalnija maska, koja podsjeća na tigrov nos te nazad zategnuti farovi i profil.

Ispod Sorentovog vitkog profila i zaobljenijih površina krije se 3. generacija vozila, koja putnicima pruža luksuzniju kabinu s osjetno kvalitetnijim materijalima. U zavisnosti od tržišta novajlija bi trebao nuditi širok izbor naprednih tehnologija kako bi se povećala udobnost. To su, između ostalog, ekran koji pomoću četiri kamere prikazuje događanje oko vozila (Around-View Monitor), što vozaču pomaže kod parkiranja, te pametno otvaranje električnih prtljažnih vrata (Smart Power Tailgate).

Sorento, koji je duži, širi i niži od prethodnika, može se pohvaliti i većim međuosovinskim razmakom, što omogućava više prostranosti u kabini i veću upotrebljivost. Prtljažni prostor je povećan na 605 litara (VDA), a kupci mogu birati varijantu sa 5 ili 7 sjedišta.

Novi Sorento mnogo je dobio i na brojnim drugim područjima kao što su vozna dinamika, upravljivost, uglađenost i sigurnost, jer se može pohvaliti brojnim nadgradnjama – tvrđom karoserijom, poboljšajima ovjesa i upravljanja, manjom bukom i vibracijama te većim međuosovinskim razmakom.

kia-sorento-a2

Evropskim kupcima, kako se najavljuje, na raspolaganju će biti tri motora: 2,4-litarski benzinski GDI motor s direktnim ubrizgavanjem goriva, te dva turbo dizelska motora sa 2,2- i 2,0-litarskom zapreminom za koje je za očekivati da će biti najtraženiji.

Novi Sorento bi se širom Evrope trebao prodavati od početka iduće godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)