Otišao u penziju sa 95 godina i puca od zdravlja: Kardiokirurg OTKRIO RECEPT za dug život!

ellsworth-wareham

Da li vjerujete da na svetu postoji osoba koja je u penziju otišla sa 95 godina?! Dokaz da je moguće jeste dr. Ellsworth Wareham, proslavljeni kardiokirurg koji je nedavno napunio 100 godina!

[AdsWithin]Simpatični djedica u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svjetski rat, u kom je učestvovao i radio kao ljekar, a svoje zanimanje oduvijek je volio.

“Znate ono kada ljudi kažu da da imaju životni poziv? Ja osjećam da je moj bio ljekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje“ – rekao je Wareham u intervjuu za Fox News.

Upravo njegov poziv ga je natjerao da realno i izbliza sagleda sve posljedice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni kirurg mnogo puta vidio srce, krvne sudove i pluća uništena hranom, pušenjem, sa nedovoljno sna i premalo kretanja.

Još prije više od 60 godina, dr. Wareham je odlučio da promijeni ishranu i svom tijelu podari zdrave namirnice. Kako se meso uvijek smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uvjeri se. Sproveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti povećavaju nivo kolesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegansku ishranu – jelovnik koji isključuje svu hranu životinjskog porekla.

Također, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutro. Dr. Wareham vjeruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne žitarice cjelovitg zrna sa bademovim mlijekom. Ostatak dana, ovaj doktor provodi vrijeme sa porodicom i vježba tako što sređuje svoju vrt – kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne žbunove. Zahvaljujući ovakvom stilu života, dr. Wareham je prestao da radi operacije tek u 74. godini, čak dvije godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95. je predavao na univerzitetu i bio mentor mlađim ljekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan danas mu ni za šta nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, vrt uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lifotve izbjegava, čak se ne oslanja ni na štap. Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef kirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru.

“Kada sam jednom izašla sa njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili“ – priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60. godina imaju petoro djece – četiri sina i jednu kćerku, kao i osam unučića.

Doktor Ellsworth Wareham vjeruje da je tajna dugovječnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu.

“Ako imate kolesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopće ne bih ni uznemirio kada bih osjetio bol u grudima, znao bih da nije ništa“, kaže dr. Wareham.

On smatra i da je za njegove navike zaslužan interes za medicinu, koje čak ni sada ne jenjava. “Uvijek me je zanimalo sve da istražim, čak me i sada zanima. Bavim se pomalo i time, ali više ne proučavam. Uživam u životu“, zaključuje 100-godišnji doktor.

Izvor: Kurir.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)