OVO BI SVAKA ŽENA TREBALA ZNATI: 11 koraka koje trebate poduzeti da smanjite rizik od raka dojke!

rak dojke pregled1Kod jedne od osam žena će se u nekom trenutku života razviti rak dojke. To je zastrašujuća statistika, ali dobra vijest je da postoje koraci koje možete ODMAH poduzeti kako biste smanjili rizik.

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/D.Z.

[AdsWithin]Samo u tri posto slučajeva rak dojke je nasljedan, a Svjetska fondacija za istraživanje raka tvrdi da bi mnoge žene izbjegle rak kada bi vodile zdraviji život, izbacile konzumiranje alkohola i počele vježbati.

Evo šta kažu svjetski eksperti:

Budite svjesni

Profesor Carlo Palmier, vodeći stručnjak za rak dojke u Clatterbridge Cancer Center:

-R edovno pregledanje grudi može pomoći da otkrijete rak u ranijoj fazi, a tada je i veća vjerovatnoća da će uspješno biti izliječen. Također, ako jednom mjesečno pregledate svoje grudi, naučit ćete kako zapravo izgledaju ‘normalno’.

– Radite to nekoliko dana nakon mjesečnice, kada su grudi najmanje otečene i osjetljive, a ako više nemate mjesečnicu, onda odaberite jedan dan u mjesecu koji vam je lako zapamtiti – na primjer, prvi dan u mjesecu.

– Provjerite kvržice, naboranu kožu i promjene na bradavicama poput iscjetka ili osipa.

Pokušajte izbjeći uzimanje kontracepcijskih pilula u svojim 30-tim

Profesor kliničke genbetike Gareth Evans

– Hormonske nadomjesne terapije u kombinaciji s kontracepcijskim pilulama povezane su s povećanim rizikom od raka dojke.

– Preporučujemo da žene u svojim tridesetim godinama oralnu kontracepciju zamijene za nehormonsku alternativu.

Dojenje smanjuje rizik od raka dojke

Fiona Osgun, Istraživanje raka – Velika Britanija

– Dojenje može malo umanjiti rizik od raka dojke. Ne znamo tačno zašto je to tako. Moguće da je to zbog toga što kada dojite jajnici ne proizvode tako često jajašca, a možda biti i da su zbog dojenja grudi otpornije na promjene koje mogu dovesti do raka.

Budite aktivni svaki dan

Inka Ebo, Health Information lead

– Samo 30 minuta dnevne fizičke aktivnosti može smanjiti rizik od raka dojke.

– To ne znači da morate u teretanu. Može biti bilo šta što će vas zagrijati i ubrzati rad srca – pa bilo to energično usisavanje, rad u vrtu i sl.

– I ne mora to biti 30 minuta odjednom, podijelite to na tri termina od po 10 minuta, ako vam je to lakše uklopiti u vaše svakodnevne aktivnosti.

Izbjegajte konzerviranu hranu i pića

Conner Middelman-Whitney, nutricionista

– Hemikalije poput bisfenola koriste se za izradu plastičnih posuda, oblaganje unutrašnjosti posuda za hranu i piće, kao i za plastične vrećice za hranu. Stručnjaci se slažu da veća koncentracija bisfenola povećava rizik od raka dojke.

Izbjegavajte čvrsto zapakovanu hranu, poput mesa iz hladnjaka supermarketa. Kupujte svježu hranu, u mikrovalnoj koristite staklo ili porculan, vodu radije pijte iz staklenih bočica (nego iz plastičnih).

Jedite brokule

Amanda Hamilton, nutricionista

– Sve voće i povrće su dobri za vas, ali su neki bolji od drugih jer pomažu sprječavanju raka dojke.

– Posebno su dobri karfiol i brokula, a pokazalo se da brokule blokiraju rast tumora. Isto tako, jedite mrkvu jer je bogata vitaminom A, a studije su pokazale da su žene s visokim nivoom karotenoida u krvi manje obolijevala od raka dojke.

Ne konzumirajte alkohol

Doktor Sarah Raelings

– Čak i mala količina alkohola povećava rizik od raka dojke, pa što više pijete, veći je i rizik.

– Procjenjuje se da je oko 3.000 slučajeva raka dojke godišnje povezano s alkoholom.

Ako ste u visokorizičnoj skupini, poduzmite nešto

Doktor Caitlin Palfaraman

– U junu 2013. Nacionalni institut za zdravlje preporučio je da se lijekovi poput tamoksifena trebaju ponuditi ženama kod kojih je povećan rizik od raka zbog porodične povijesti.

– Do sada je operacija bila jedina preventiva, a žene koje su zabrinute zbog rizika od raka dojke trebaju razgovarati sa svojim ljekarom.

Izgubite višak kilograma

Eluned Hughes

– Pretilost povećava rizik od raka dojke, naročito nakon menopauze. Izračunajte svoj indeks tjelesne mase (BMI) jer je to jedini način da doznate jeste li pretili.

Otkrijte lan

Michele Kaye, nutricionista i wellness trener

– Svježe mljeveni lan je najbogatiji izvor lignana, koji se također nalaze u povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama.

– Lignani su oblik biljnog estrogena, a smanjuju djelovanje ljudskog estrogena i štite od ‘hormonskog’ raka dojke.

– Netom prije jela, samljeti 2-4 kašike lana i umiješati ih u kašu, frape, sok ili posuti po jelu. Nemojte mljeti veće količine unaprijed.

Nađite vremena za opuštanje

Doktor Patrick Kingsley

– Stres oštećuje nadbubrežne žlijezde i utječe na imunološki sistem, pa je logično i da igra važnu ulogu kod razvoja raka.

– A kad su žene pod stresom, one ignoriraju vlastite potrebe i razvijaju loše životne navike, poput prejedanja, i time doprinose većeme riziku od raka dojke.

– Zato je važno pronaći zdrav način za ublažavanje stresa i brinuti o sebi na pravilan način.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)