PONOS FRANCUSKE U KRIZI: Kinezi spašavaju Peugeot Citroen

PeugeotFrancuski automobilski ponos PSA Peugeot Citroen je u dubokoj krizi. Ovom tradicionalnom proizvođaču automobila može pomoći samo značajna investicijska injekcija. Sada se spas nazire s Dalekog istoka.
[AdsWithin]Spas se zove Dongfeng i dolazi iz Kine. Upravni odbor PSA Peugeot Citroena, po veličini drugog europskog proizvođača automobila, dao je zeleno svjetlo investiciji s Dalekog istoka. Istodobno i francuska država uskače u pomoć simbolu francuske automobilske industrije. Planu spasa, koji predviđa investiciju u visini od tri milijarde eura, najviše se protivila osnivačka obitelj Peugeot jer time gubi velik dio utjecaja u koncernu.

Smanjenje moći obitelji Peugeot

Ulazak kineske državne tvrtke Dongfeng u vlasničku strukturu tradicionalnog francuskog koncerna uznemirio je ne samo obitelj Peugeot nego i mnoge tradicionaliste. Francuski ministar gospodarstva Pierre Moscovici zabrinute je pokušao umiriti riječima po kojima će država “učiniti sve kako bi PSA ostao francuska kompanija”. “Država će skrbiti za to da PSA ostane čvrsto u Francuskoj”, rekao je ministar. Ove riječi, međutim, nisu umirile poglavara obitelji Peugeot, Thierryja koji se, za razliku od ostatka obitelji, još uvijek žestoko opire ulasku stranoga kapitala u tolikom obujmu. Zasad ova obitelj posjeduje 25 posto dionica i 38 posto glasova u upravnom odboru.

Utjecaj bi nakon ulaska Kineza mogao značajno pasti. No Thierry Peugeot je navodno pristao na ulazak Kineza u koncern. Glavnu riječ u Upravnom odboru bi mogla preuzeti jedna “neutralna” osoba, a trenutno se najviše priča o bivšem šefu Airbusa Louisu Galloisu.

Neželjeni scenarij

No PSA Peugeot Citroen bez investicija nema izgleda za preživljavanje. Smanjena potražnja za novim automobilima na europskom tržištu posebice je teško pogodila najvećeg francuskog proizvođača. Samo prošle godine PSA je, prema nekim procjenama, izgubio preko 1,5 milijardu eura. U Europi se prošle godine prodalo 1,63 milijuna novih automobila što je 7,3 posto manje nego godinu dana prije i najmanja vrijednost u posljednjih 20 godina. Ovaj pad nije mogao kompenzirati ni porast na drugim tržištima poput dalekoistočnog. Uz to još treba pridodati troškove zatvaranja jednog velikog pogona pokraj Pariza. Pretprošlu godinu PSA je završio rekordnim gubitkom od pet milijardi eura.

Francuski mediji su s rezervom reagirali na financijsku injekciju s Dalekog istoka. Tako konzervativni dnevnik “Le Figaro” govori o “neželjenom scenariju” koji je, međutim, nužan ukoliko se želi preživljavanje ovog koncerna. No trenutno uopće nije izvjesno da će ova “prodaja” nekadašnjeg francuskog ponosa donijeti željeni spas. Mnogi stručnjaci otvoreno dvoje u pozitivan ishod. “Među stručnjacima vlada vrlo velika skepsa”, kaže Florent Couvreur, analitičar financijskog savjetnika CM-CIC Securities iz Pariza.

(Doznajemo.com/DW)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)