PRIRODNA BOJA KOSE I ZDRAVLJE: Koji problemi muče plavuše, crnke, brinete …?

djevojka-kosa

Boja kose genetska je značajka koju smo preuzeli od roditelja, a osim toga ona može biti pravi barometar našeg zdravlja, tvrde stručnjaci za Fox News.

Tako prirodne plavuše imaju veći rizik od makularne degeneracije, bolesti oka koja uništava vid. Kako bi to spriječile plavuše bi prehranu trebale obogatiti luteinima i zeaksantinom, koji se može pronaći u kelju, špinatu, i graškuobjavio je portal 24sata.hr.

– Plavuše bi trebale pojesti jednu šalicu zelenog povrća svaku dan – ističe dr. Svetlana Kogan iz Instituta za zdravlje očiju u New Yorku.

Također, kako prirodne plavuše imaju manje kožnog pigmenta melanina u koži koji štiti od raka kože, one bi se i zimi trebale štititi kremama s visokim zaštitnim faktorom i nositi kape ako su izravno izložene sunčevoj svjetlosti, savjetuju liječnici.

Brinete često pate od manjka željeza

Brinete obično imaju deblje vlasi nego plavuše i crvenokose, ali je njihov broj znatno manji. Stoga su one osobito pogođene ispadanjem kose uzrokovanim hormonalnim promjenama i manjkom željeza. Kako bi to spriječile, trebale bi češće jesti žitarice poput integralne pšenice i ječma. Također, dobri izvori željeza su meso, jaja, grah i sušeno voće.

Kako brinete imaju više melanina u kožu, on usporava rad jetre te je njoj potrebno više vremena da bi iz organizma izbacila štetne tvari. Jedan od načina za ubrzavanje rada jetre je veći unos vitamina C u tijelo, oko 75 mg na dan.
Crvenokose su sklonije Parkinsonovoj bolesti

Nedavna studija Sveučilišta Harvard otkrila je kako prirodne crvenokose imaju 90 posto veći rizik od Parkinsonove bolesti. Znanstvenici vjeruju kako je za to odgovoran specifičan gen koji diktira njihovu boju kose. Dokazani način prevencije bolesti je uzimanje folne kiseline u dozi od 400 mikrograma na dan, ističu znanstvenici.

Crnke trebaju kontrolirati hormone

Najmanji broj žena su prirodne crnke, one su rjeđe čak i od crvenokosih žena. Jedan od zdravstvenih problema koji se veže za ovu boju kose su neuravnoteženi spolni hormoni, koji mogu rezultirati poremećajem u radu jajnika, endometriozom, polipima u maternici ili preuranjenim klimakterijem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)