PROMJENE NA STOPALIMA OTKRIVAJU ZDRAVSTVENE PROBLEME: Bolesti srca i pluća, bubrega…

Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća, a peckanje u nogama može biti znak dijabetesa ili manjka vitamina B. Bol u nogama nemojte automatski pripisivati visokim potpeticama ili neudobnim cipelama. On može biti znak miniloma kostiju koji povećava rizik od osteoporoze.

Ako ste primijetili da vaš hod nije isti kao prije, to može biti znak polagana gubljenja osjećaja u nogama. Oko 30 posto takvih slučajeva povezano je s dijabetesom pa posjetite liječnika, savjetuju stručnjaci.

Isto tako, ako u nogama osjećate peckanje, moguće je da imate dijabetes ili manjak vitamina B, ali i neke bolesti bubrega. Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća. Ako su nokti na nogama zaobljeni prema dolje, znak su problema s plućima, srcem ili jetrima. Žuti i zadebljali nokti obično su simptom gljivične infekcije, ali liječnici upozoravaju kako takvi nokti mogu biti i znak reume ili plućnih bolesti, a bijeli nokti upozoravaju na rizik od psorijaze.

Kad prsti mijenjaju boju

Raynaudova bolest ili stezanje arteriola u prstima očituju su promjenom boje u prstima. Oni mogu biti plavi, bijeli ili crveni i onda se vratiti u prirodnu boju kože. Puno češće,  uzrok takvih promjena može biti stres ili nagla promjena temperature tijela.

Crne točke treba provjeriti

Crne točke na stopalima ne treba zanemariti jer mogu biti znak melanoma. Melanom se može pojaviti i ispod nokta te izgledati kao obična pigmentacija, upozoravaju stručnjaci. Iako stopala nisu mnogo izložena suncu, rak kože čest je na nožnim prstima, pa je uputno posavjetovati se s liječnikom.

Bol u peti može biti znak skrivenog loma

Bol u peti, koji je obično najjači kada ujutro prvi put stanete na nogu, rjeđe može upozoravati na tumor, infekciju kosti ili lom. Češće je prouzročen pretjeranom tjelovježbom, artritisom ili neodgovarajućim cipelama (premalim, preuskim…).

Ženske boljke

Osam od deset žena pati od Mortonova neuroma – zadebljanja između trećeg i četvrtog prsta.

Iznenadni grčevi u stopalima znak su slabe cirkulacije

Nenadani i oštri bolovi u stopalima ili prstima na stopalima najčešće su znak umora ili pretjerane fizičke aktivnosti.  Ipak, stručnjaci kažu da takvi grčevi mogu biti simptomi neravnoteže razina magnezija, kalcija i vitamina D u tijelu te znak dehidracije i vrlo slabe cirkulacije pa se preporučuje posjetiti liječnika.

Zbog stalnog oticanja dobro je posjetiti liječnika

Natečena stopala posljedica su dugotrajna stajanja ili duga putovanja zrakoplovom, a najčešća su kod trudnica. Ipak, ostaju li stopala dulje natečena, mogu biti znak ozbiljnijih problema s bubrezima, krvlju…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)