PRVI SERIJSKI AUTO POGONJEN VODIKOM danas pušten u prodaju, ne zagađuje okolinu, ali nije baš jeftin

toyota mirai

U Japanu je danas počela prodaja prvog u svijetu serijskog automobila s pogonom na vodik (hidrogen). Riječ je o Toyotinom modelu “mirai” čije točkove pokreće snaga koja se razvija uz pomoć gorivnih ćelija.

Do kraja 2015. godine japanska automobilska kompanija planira da pusti na tržište 700 automobila sa gorivnim ćelijama. Od toga bi 400 trebalo da bude plasirano na domaće tržište, 200 u SAD i 100 u zemlje Zapadne Europe.

U Japanu vlada neočekivano velik interes za novi model pa je broj preliminarnih narudžbina “miraia” znatno premašio plan prodaje unutar zemlje. Ima već oko 200 prednarudži, uglavnom od vlade i kompanija koje insistiraju na ekologiji.

Zbog toga je Toyota najavila da do kraja sljedeće godine planira uložiti 20 milijardi jena (oko 162 miliona dolara) u razvoj proizvodnje automobila sa motorom na vodik i utrostručiti količinu proizvedenih “miraia” na 2.100 vozila godišnje.

Dio investicija trebao bi biti usmjeren na proširenje izvoza tih automobila u zemlje Zapadne Europe i SAD. One, prema mišljenju Toyote, treba da postanu glavno strano tržište automobila na vodik.

Značajno povećanje proizvodnje automobila na vodik (na 50.000 godišnje) prema planu bi trebalo biti dostignuto 2020. godine, kada se u Tokiju trebaju održati ljetne Olimpijske igre. One, po mišljenju lokalnih vlasti, trebaju biti veliki korak na putu ka povećanju korištenja vodika ne samo u automobilskoj industriji, nego i u energetici.

Cijena novog sedana “mirai” u Japanu iznosi 23 miliona jena (60.700 dolara). Pri tome, vlada daje subvencije od 17.000 dolara svakom kupcu takvog automobila u zemlji.

Pored toga, vlasnicima je na raspolaganju besplatna pomoć na putu 24 sata dnevno, kao i osmogodišnja garancija na motor na gorivne ćelije.

Jedini proizvod rada motora “mirai” je voda, nikakve štetne materije se ne ispuštaju u atmosferu. Sa svoja dva rezervoara može preći 650-700 kilometara. Rezervoare je zasad moguće puniti na samo 30 pumpi u Japanu, ali je u planu proširenje mreže.

Drugi veliki japanski proizvođač automobila, Honda, sljedeće godine također planira da počne prodaju automobila sa karakteristikama sličnim “miraiu”, sa motorom na vodik, a Nissan svoj takav model namjerava predstaviti za tri godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)