RAČUNAJTE DA POSTOJI MOGUĆNOST PREVARE! Ako idete u Njemačku po auto ili kupujete uvezeni…

rabljeni-autiAko planirate u Njemačku po polovan automobil ili kupujete auto uvezen iz Njemačke, računajte s time da postoji mogućnost prevare

[AdsWithin]Naime, čak trećina svih polovnih automobila prodanih u Njemačkoj povezana je s prevarama beskrupuloznih trgovaca koji manipuliraju brojače pređenih kilometara i varaju kupce kojima naplaćuju veće iznose za tobože manju kilometražu, objavio je njemački autoklub ADAC.

Kupci automobila česte su žrtve prevare s kilometražom, što se teško otkriva posebno ako su manipulirani i dokumenti vozila, upozorava ADAC.

Prema informacijama kluba, posebno su pogodni za manipuliranje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači pređenih kilometara zamijenjeni digitalnima.

Naprave za resetiranje brojača pređenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 eura, a brojač je moguće manipulirati u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC. U međuvremenu, na tržištu se mogu kupiti i jeftiniji uređaji iz Kine.

U Muenchenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulirao brojače pređenih kilometara na većem broju luksuznih automobila iz Italije. Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, manipulirao ih i zatim prodavao po višoj cijeni.

Poznat je slučaj otkriven 2011. godine u Muenchenu, kad je trgovac spustio kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara.

Njemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti natrag vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je vozilo manipulirano.

ADAC savjetuje kupcima da pomno pregledaju automobil prije kupovine, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu sa ukupnim stanjem vozila. Pokazatelji manipulacije mogu biti istrošena sjedala i tepisi u automobilu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)